Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar oficialii de la New Delhi nu au intervenit pentru a opri comerțul, în ciuda protestelor Moscovei, potrivit unei analize Reuters a datelor vamale disponibile în comerț. Este ziua 940 a războiului din Ucraina. 

11 oficiali guvernamentali și din industria de apărare indiană și europeană confirmă acest scenariu.

Transferul de muniție pentru sprijinirea apărării Ucrainei împotriva Rusiei are loc de mai bine de un an, potrivit surselor și datelor vamale citate de adevarul.ro, care scrie că direcționarea acesteia din India către Ucraina a stârnit furia Rusiei.

Reglementările indiene privind exportul de arme limitează utilizarea armamentului la cumpărătorul declarat, existând riscul ca vânzările viitoare să fie reziliate dacă au loc transferuri neautorizate.

Potrivit Reuters, Kremlinul a ridicat problema în cel puțin două ocazii, inclusiv în timpul unei întâlniri din iulie între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său indian, au declarat trei oficiali indieni.

Ministerul indian de externe a calificat raportul drept „speculativ și înșelător”.

„Acesta implică încălcări din partea Indiei acolo unde nu există și, prin urmare, este inexact și răutăcios. India și-a efectuat exporturile de apărare ținând cont de obligațiile sale internaționale privind neproliferarea și pe baza unui cadru juridic și de reglementare solid, care include o evaluare holistică a criteriilor relevante, inclusiv obligațiile și certificările utilizatorului fina”, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al ministerului, Randhir Jaiswal.

Ministerele de externe și al apărării din Rusia și Ministerul Apărării din India nu au răspuns la întrebările Reuters.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here