Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 975 de conflict. “Invadarea Ucrainei de către Rusia” este o “încălcare” a dreptului internaţional, a insistat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei întâlniri joi cu preşedintele Vladimir Putin.  

UPDATE 6:10 – Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu preşedintele rus în marginea summitului BRICS de la Kazan, în Rusia, “a repetat poziţia sa conform căreia invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, potrivit unui comunicat al biroul purtătorului de cuvânt al secretarului general difuzat la New York, reiterând, de asemenea, sprijinul său pentru o “pace justă” în conformitate cu carta şi dreptul internaţional, relatează AFP, citată de Reuters.

Pe de altă parte, şeful ONU i-a subliniat preşedintelui rus ataşamentul său faţă de “libertatea navigaţiei în Marea Neagră”, capitală pentru Ucraina şi securitatea alimentară şi energetică mondială.

“El sprijină pe deplin continuarea negocierilor în acest sens”, a adăugat comunicatul, salutând în special eforturile Turciei în această problemă.

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, dar a devenit un câmp de luptă de când a început invazia Rusiei în februarie 2022.

După retragerea Rusiei, în iulie 2023, din acordul privind cerealele negociat sub egida Turciei şi ONU în vara anului 2022, Ucraina a înfiinţat un coridor în Marea Neagră pentru a-şi exporta produsele agricole, în special cereale, în ciuda ameninţărilor Moscovei cu tiruri asupra navelor navigând în zonă.

UPDATE 5:15 – Patru morţi în urma atacurilor lansate de Rusia în est. Lupte intense în sectorul Pokrovsk

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa joi, iar alte zece au fost rănite în urma atacurilor ruseşti în estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale, citate de Reuters.

UPDATE 4:10 – GUR: Trupe nord-coreene au fost desfăşurate în provincia rusă Kursk

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august, transmit agenţiile Reuters şi AFP.”Primele unităţi ale armatei Coreei de Nord, care au fost instruite în taberele de antrenament din estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă”, a indicat GUR într-un comunicat. “Pe 23 octombrie 2024, apariţia lor a fost întregistrată în regiunea (rusă) Kursk”, precizează serviciul ucrainean.O sursă militară ucraineană declarase mai devreme în aceeaşi zi că aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasau pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here