Pe canalele de telegram ucrainene au început să apară filmări cu un convoi militar compus din 14 camioane, distrus de forțele ucrainene.  

n noaptea de 9 august, pe canalele Telegram, au început să apară videoclipuri cu un convoi militar rus distrus, care ar fi fost lovit de forțele armatei ucrainene. Una dintre înregistrările video, realizată dintr-o mașină aflată în trecere, arată 14 camioane arse, abandonate pe ambele părți ale drumului. Zeci de corpuri ale militarilor ruși sunt văzute în spatele camioanelor. Este imposibil să se estimeze numărul de morți din înregistrarea video, scrie Meduza.io.

Se estimează că fiecare dintre aceste camioane poate transporta până la 35 de militari complet echipați. Videoclipul arată 14 vehicule distruse, sugerând că armata rusă ar fi putut pierde până la 490 de soldați într-o singură noapte în această lovitură.

 

 

Videoclipul a fost filmat pe autostrada E38, în satul Oktiabrskoie, la periferia orașului Rilsk. De la locul unde a fost distrus convoiul până la cele mai apropiate poziții cunoscute ale forțelor armate ucrainene la est de centrul districtual Korenevo sunt aproximativ 30 de kilometri, până la granița cu Ucraina – 35 de kilometri. Nu se știe exact cărei unități a armatei ruse îi aparținea convoiul. Potrivit Anastasiei Kașevarova, vehiculele aparțineau Corpului 44 al armatei, o nouă unitate a districtului militar Leningrad, înființată în 2024 în orașul Luga, regiunea Leningrad.

 

Canalul Telegram “Military Informant” a scris că acest convoi a fost lovit de rachete HIMARS MLRS în noaptea de 9 august. Ulterior, acesta a publicat o fotografie cu resturi de rachete HIMARS, care ar fi fost găsite în regiunea Kursk (fotografia arată un container cu muniții cu dispersie M101), și a scris că, pe baza acesteia, este posibil să se “afirme cu încredere” că convoiul a fost lovit de acestea și “nu de drone kamikaze”.

 

 

Potrivit canalului de Telegram Mash, autorul unuia dintre videoclipurile cu consecințele impactului asupra convoiului a fost deja reținut de FSB. Este vorba despre un locuitor al satului Oktiabrskoie, în vârstă de 48 de ani, care ar fi transmis imaginile unui reprezentant al unui canal de Telegram ucrainean. La interogatoriu, după cum scrie Mash, suspectul a declarat că a filmat și a trimis imagini ucrainenilor aflați în misiune. În schimb, i s-au promis bani și cetățenia uneia dintre țările NATO, susține canalul Telegram.

Bloggerii ruși pro-război, comentând înregistrarea video a convoiului distrus, au criticat dur tactica conducerii militare ruse. Autorul canalului “Military Informant” a calificat organizarea deplasării convoiului în apropierea frontierei drept “o prostie impenetrabilă”.

Potrivit bloggerului Rybar, “s-au spus atât de multe despre consecințele triste ale coloanelor care se deplasează în apropierea liniei frontului, încât este dificil să mai adăugăm ceva la acestea”. “Dar imagini proaspete din regiunea Kursk arată că în aproape trei ani de lupte unii nu au învățat încă nimic”, conchide el.

“Pentru coloanele de astăzi este nevoie de pluton de execuție! Cine a dat ordinul de a se deplasa în coloane în zona de acțiune a Himars nu este doar un nemernic, ci ar trebui condamnat conform legilor din timp de război”, a scris Roman Alekhin, un Z-blogger din regiunea Kursk.

Aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari pierderi pentru armata rusă de la începutul războiului pe scară largă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here