Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat vineri deschiderea de către Rusia a unui dosar penal pe numele jurnalistului Mircea Barbu, corespondentul unui portal de știri din România, pentru un reportaj realizat în regiunea rusă Kursk . „Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale”, arată postarea MAE de pe pagina oficială a rețelei sale de socializare X. 

„Condamnăm ferm decizia RU de a deschide dosare penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv a românului Mircea Barbu, pentru că au realizat relatări din #Kursk. Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale. Jurnaliștii trebuie protejați, nu reduși la tăcere”, arată postarea MAE.

 

Reacția vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC.

Dosarele au fost deschise pentru că cei trei jurnaliști au realizat reportaje în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune la începutul lunii august.

Cum a reacționat Mircea Barbu față de dosarul penal deschis de Moscova

Jurnalistul român a spus că „acțiunea nu este doar un atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză”.

Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, a transmis Mircea Barbu.

El a calificat drept „inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria”.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here