Serviciul Român de Informații are o primă reacție la acuzațiile vicepreședintelui Statele Unite, JD Vance, care a declarat că alegerile din decembrie au fost anulate pe baza unor informații neconcludente din partea serviciilor.
Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a calificat drept ”suspiciuni șubrede” informațiile serviciilor secrete din România, informații pe baza cărora au fost anulate alegerile. Cei de la SRI, deși sunt vizați direct de vicepreședintele SUA, au transmis faptul că nu pot comenta declarațiile unor oficiali.
”SRI nu are competența legală de a comenta declarațiile unor oficiali. Mulțumim de înțelegere!”, arată cei de la SRI.
J.D. Vance critică anularea alegerilor din România
Vicepreședintele SUA, J.D. Vance,a spus că în cazul în care sistemul democratic din România a fost doborât cu câteva mii de dolari investite în TikTok, atunci înseamnă democrația nu este una foarte puternică. De asemenea, el a calificat drept ”suspiciuni șubrede” informațiile serviciilor secrete din România, informații pe baza cărora au fost anulate alegerile.
”Situația a devenit atât de rea în Europa, încât în decembrie România a decis anularea alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii mari venite din partea vecinilor.
Am înțeles că dezinformarea rusească a afectat alegerile din România, dar eu vă întreb, dragi prieteni din Europa: dacă Rusia cumpără influență în social media este un lucru foarte rău, dar dacă europenii cumpără o astfel de influență, și cu siguranță o facem, atunci este bine. Dacă un sistem democratic poate fi distrus cu câteva mii de dolari băgați în digital advertising din partea unei forțe străine, înseamnă că nu a fost foarte puternică de la început”, a spus J.D. Vance.
„Un fost membru al Comisiei Europene a declarat că i-a plăcut faptul că guvernul român a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci poate se va întâmpla și în Germania – este șocant pentru urechile americanilor… Când vedem instanțe europene anulând alegeri și oficiali spunând că vor anula altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne respectăm propriile standarde înalte de democrație. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice – trebuie să trăim conform acestora”, a spus Vance făcând referire la fostul comisar european Thierry Breton.