Tensiuni majore în Republica Moldova, unde oligarhii ruși încearcă din răsputeri să blocheze aderarea la Uniunea Europeană. Chiar în aceste momente se numără ultimele voturi care ar putea schimba soarta țării.  

Rezultatele la referendumul proeuropean din Republica Moldova, la ora 08.00, indică egalitate după prelucrarea a 98.29% din totalul proceselor verbale. După prelucrarea a 98,33%, din procesele verbale, scorul este 50,03% – 49,97%, în favoarea celor care spun ”DA” aderării Republicii Moldova la UE.

UPDATE 8:15 – Maia Sandu are, după numărarea a 98,29% din voturi, 636.039 de voturi (41,92%). Este urmată de Alexandr Stoianoglo (26,35%) și Renato Usatîi (13,73%).

UPDATE 8.30 – După procesarea a 98,33% dintre buletinele de vot, scorul este 50,03% pentru ”DA” şi 49,97% pentru ”NU”, în ceea ce priveşte aderarea ţării la UE.

După centralizarea a peste 90% din procesele verbale privind referendumul pentru aderarea la UE, avansul taberei care se opune viitorului de partea Occidentului pare să crească ușor. Puțin peste 50% dintre alegători au spus NU la referendumul care susține modificarea Constituției pentru aderarea la spațiul comunitar.

Potrivit presei, propagandiștii ruși au pus presiune în diaspora pentru a influența alegătorii. Maia Sandu acuză că forțe străine și grupări criminale au atacat Republica Moldova cu zeci de milioane de euro și propagandă pentru a spulbera viitorul european al țării vecine.

“Avem informaţii şi probe că ţinta grupării criminale sprijinite de forţe străine era să cumpere 300.000 de voturi. Nu vom renunţa, aşteptăm rezultatele finale. Vom reveni cu decizii”, a spus Maia Sandu. 

De asemenea, la o secție de votare din Londra a avut loc un scandal în care a fost implicat oligarhul moldovean Veaceslav Platon. Afaceristul fugar care are probleme cu legea îndemna oamenii să nu voteze la referendum.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova – prezența la urne

Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era de 51,4% la închiderea secţiilor de votare din interiorul ţării, informează Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele prelucrate de CEC arată că numărul votanţilor la ora 21.00 era de peste 1.540.000.

Numărul de votanţi din ţară şi procentul de prezenţă la urne ar putea creşte ca urmare a centralizării voturilor de la secţiile deschise în străinătate, printre care şi cele din România. De altfel, programul de votare la secţiile din Bucureşti a fost prelungit cu două ore.

Anterior, preşedinta CEC, Angelica Caraman, a anunţat deja că alegerile prezidenţiale vor fi validate, ca urmare a votului a peste o treime din alegători.

“În conformitate cu prevederile Codului Electoral, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul republican pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi în listele electorale”, a afirmat Caraman.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo, în turul 2, potrivit rezultatelor preliminare

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandru Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here