Baza aeriană ”Mihail Kogălniceanu” a preluat denumirea satului din apropiere, care poartă numele faimosului politician liberal din secolul al XIX-lea. Unitatea militară va deveni cea mai mare bază NATO din Europa, surclasând baza militară Ramstein, din Germania, notează BBC, într-un reportaj.
Președintele rus Vladimir Putin și-a justificat războiul în Ucraina prin faptul că NATO și-a extins influența în flancul european al Rusiei. Invadarea de către liderul de la Kremlin a țării vecine a determinat mutări de piese pe tabla de șah a NATO, scriu jurnaliștii de la BBC, citați de tvrinfo.ro.
Baza ”Mihail Kogălniceanu” va avea în curând o escadrilă de avioane F-16 românești, cumpărate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper, dar și un oraș militar în care vor veni prin rotație militari, piloți și personal naval al NATO din 32 de țări.
Ultimii sosiți sunt finlandezii. Aflată la doar 20 de kilometri de coasta Mării Negre, baza militară se află la 300 km de Odesa și la 400 de kilometri de Sevastopol, oraș aflat în Crimeea ocupată de ruși.
Pilotul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, locotenentul Charlie Tagg, se află în baza din România pentru a treia și ultima sa misiune aici.
„Există o prezență americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, unități de cazare, oameni și echipamente”, a spus el.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat atât zonele asupra cărora zboară, afirmă pilotul britanic, cât și poziția strategică a misiunii. În 2021, în ultimul său turneu, piloții de vânătoare NATO zburau departe, peste apele internaționale din Marea Neagră. Acum efectuează zboruri într-un perimetru de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare, „pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii”.
„Înainte ne aflam aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai degrabă o modalitate de a da asigurări altor țări NATO, cum ar fi România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm.”
Nu a existat nicio solicitare pentru a intercepta un avion rusesc de când a sosit, spune Charlie Tagg, deși au existat astfel de misiuni anterioare, deasupra Mării Baltice.
„Rușii gafează doar, nu este împotriva niciunei legi internaționale, au dreptul să facă asta. Dar vom plasa o aeronavă lângă orice avion al adversarului. Din punctul de vedere al posturii, le aratăm rușilor… că suntem activi. Zburăm cu avioane înarmate, așa că transmitem un mesaj clar.”
„Și, de asemenea, ei oferă informații valoroase pentru noi, înregistrăm numerele de serie ale aeronavelor și armele pe care acele aeronave le poartă, astfel încât se întregește tabloul din perspectiva informațiilor secrete.”, a adăugat pilotul britanic.
Târziu în noapte, în complexul britanic din baza MK, el urmărește războiul care se desfășoară în Ucraina vecină pe ecranele radar.
„Am putut vedea drone Shahed intrând în Odesa. De la sursele de căldură de la sol, unde armele impactează, până la fluxurile radar care urmăresc aeronave, atât aeronave prietenoase, cât și aeronave care nu sunt atât de prietenoase. Deci este destul de suprarealist.”
În timp ce avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu rușii, două incidente au avut loc asupra Mării Neagre. În septembrie 2022, un pilot rus a încercat să doboare un avion de supraveghere Royal Air Force (RAF) după ce a crezut că are permisiunea de a trage. Avionul britanic transporta un echipaj format din 30 de persoane. În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, lansată din România, a fost doborâtă în mod deliberat de un avion rusesc SU-27 „Flanker”, deasupra apelor internaționale.
Viața de zi cu zi la baza MK este în mare parte calmă. În fața clădirii unde își are biroul comandantul bazei, Nicolae Crețu, pescărușii și corbii se înfruptă zgomotos cu cireșe din copaci.
În biroul său semipermanent, Scott Delay, de la American Army Support – Black Sea, pune la punct planul pentru infrastructura logistică dedicată personalului american, format din 1.840 de membri, care se află în prezent în baza românească.
„Încercăm să le oferim o senzație de acasă cât timp se află aici. Deci nu sunt diferențe față de orice altă comunitate. Singura diferență este că este împrejmuită de un gard.”
Singurul lucru cu care soldații americani se străduiesc să se obișnuiască, spune Scott Delay, este timpul lung de livrare pentru articolele comandate pe internet, care, în România, se poate întinde pe durata mai multor săptămâni.
Înainte ca jurnalistul BBC să părăsescă baza, pilotul britanic Charlie Tagg îi arată acestuia avionului său. De aproape, Typhoon pare puternic, dar puțin îmbătrânit. Dar armele, explică el, sunt îmbunătățite tot timpul. Acum poate lansa trei tipuri diferite de bombe. „Și primim noi radare, care ne vor permite să detectăm și să descurajăm amenințările de la distanțe și mai mari.”