Printre cele mai apreciate mâncăruri din România putem clasifica și faimoasele sarmale. Mici sau mari, moldovenești sau ardelenești, sarmalele sunt absolut delicioase! Toată lumea le adoră și nici nu este de mirare ca până și cei mai faimoși chefi de la noi din țară se întrec în a crea cele mai savuroase rețete de sarmale. 

Fiecare bucătar în parte are anumite trucuri speciale și folosește combinații inedite pentru a găti cele mai bune sărmăluțe din lume, însă nu mulți își doresc să-și împărtășească secretele cu publicul larg. Ei bine, asta nu se aplică și în cazul lui chef Sorin Bontea! Acesta obișnuiește să ofere gurmanzilor de pretutindeni secretele rețetelor sale tocmai pentru ca aceștia să se poată bucura de cele mai alese mâncăruri chiar la ei acasă. Poți și tu să gătești cele mai delicioase sarmale, exact ca un chef, dacă vei ține cont de trucurile oferite de Sorin Bontea.

Ingrediente pentru sarmale după rețeta lui Sorin Bontea2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe),600 g carne tocată de porc și de vită (amestec),o jumătate de ceșcuță de orez,200 g ceapă,ulei pentru prăjit,costiță afumată2-3 linguri de bulion,2-3 frunze de dafin,cimbru,mărar,sare,piper.Mod de preparare sarmale după rețeta lui chef Sorin BonteaSe curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare, iar mai apoi se pot alege foile pentru sarmale în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea sărată sau prea acră, frunzele vor fi spălate cu apă călduță și vor sta la desărat timp de o oră.Între timp se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la călit în puțin ulei. Se călește la foc mic până când aceasta devine sticloasă.Apoi se adaugă și orezul care trebuie spălat în prealabil. Se lasă la foc mic timp de două minute și se amestecă în continuu în recipient.Mai apoi, carnea se va pune într-un bol încăpător și se vor adăuga ceapa și orezul călite anterior și piperul măcinat, cimbrul uscat și mărarul tocat.Se adaugă și o ceșcuță de apă rece pentru a frăgezi carnea.Se pune sare în amestec în funcție de cât de sărată este varza. Cu cât e mai sărată varza, cu atât se va pune mai puțină sare.Pentru culoare se poate folosi și o lingură de bulion, deși Sorin Bontea preferă să nu folosească și acest ingredient.Frunzele mici care au rămas pot fi tocate solzișori pentru ca mai apoi să fie presărate la fundul cratiței.Peste ele se vor așeza sarmalele și costița afumată: un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi tot cu varză tocată.Peste acestea se toarnă bulionul amestecat cu apă, frunze de dafin și piper.Se lasă la fiert timp de două ore la foc mic, iar, din când în când, se mai adaugă apă și se învârte oala pentru a nu se lipi sarmalele.

Poftă bună!

Sursă text: Divahair.ro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here