Desert ușor de preparat și delicios, plăcinta cu mere iese perfectă după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Preparatul care se topește în gură se gătește după mai mulți pași, care trebuie respectați întocmai. Ingrediente:

250 g făină 

1,5 kg mere

 250 g unt

 250 g zahăr  

100 g pesmet 

 1 vârf cuţit scorţişoară 

 

1 vârf cuţit sare

Mod de preparare: “Aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. După frâmântare se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru).

Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se împrăștie pesmet fin. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune tava iar la copt, la foc potrivit. Când s-a rumenit, se dă cu zahăr pudră şi se mai pune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite”, se arată în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.

Secretul preparatului este dat de fructele care se folosesc, arată autorul cărții: “Merele domneşti sunt indicate. Se curăţă de coajă şi se trec prin răzătoare care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe”. 

Câtă apă se pune, de fapt, la varza murată. Greșeala des întâlnită prin care multe gospodinele strică murăturile 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here