Jumările reprezintă unul dintre deliciile culinare tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa sărbătorilor de iarnă. Pe măsură ce tradițiile culinare se estompează, tot mai mulți români caută secretele bunicilor pentru a prepara cele mai bune jumări.
Ca în cazul oricărei rețete, calitatea îngredientelor face cel puțin jumătate din treabă. Așadar, o slănină de la porcul crescut natural, cu straturi fine de carne, proaspătă, va da un gust de neuitat jumărilor. Straturile fine de carne conferă o textură mai interesantă și o savoare suplimentară.
Trucul de a adăuga un pic de lapte în timpul prăjirii oferă jumărilor o frăgezime aparte și le intensifică aroma.
Sarea nu doar că potențează gustul, dar ajută și la păstrarea prospețimii jumărilor pentru mai mult timp.
În unele regiuni, gospodinele adaugă o ceapă mică sau câțiva căței de usturoi spre finalul prăjirii pentru o notă subtilă de dulceață sau aromă picantă.
După prăjire, este important să păstrezi jumările într-un recipient potrivit pentru a le permite să-și mențină textura.