Plecați, ca majoritatea corporațiilor, din Rusia la începutul invaziei Ucrainei, Coca-Cola pare că a uitat de atrocități și revine pe piața rusească. 

Compania americană Coca-Cola, care și-a încetat activitatea în Rusia după începerea invaziei la scară largă a Ucrainei de către trupele rusești, a depus din nou cereri de înregistrare a mărcilor sale – Coca-Cola, Sprite și Fanta – în Rusia, informează publicația rusă independentă Meduza, citând Vedomosti.

Se menționează că documentele au fost depuse în aprilie și au fost găsite în baza de date a Serviciului Federal pentru Proprietate Intelectuală (Rospatent).

Conform legislației ruse, mărcile comerciale pot fi anulate dacă nu sunt utilizate timp de trei ani în țară. Având în vedere că mărcile Coca-Cola, Sprite și Fanta au fost retrase de pe piață în 2022, protecția juridică a acestora ar putea înceta la începutul anului 2025, a declarat Alina Akinshina, CEO al Online Patent.

Potrivit acesteia, Coca-Cola depune cereri la Rospatent pentru a preveni pierderea drepturilor asupra mărcilor sale cheie.

Alți experți în dreptul brevetelor nu exclud că cererile de înregistrare a mărcii ar putea indica planurile Coca-Cola de a reveni pe piața rusă.

În martie 2022, corporația americană Coca-Cola și-a anunțat retragerea de pe piața rusă. Cu toate acestea, Coca-Cola HBC continuă să opereze în Rusia, aproximativ 23% din acțiunile sale fiind deținute de American Coca-Cola, aproape la fel sunt deținute de The Kar-Tess Group al familiei de miliardari greci Leventis-David, iar restul sunt tranzacționate la bursă.

Sute de companii occidentale, printre care marca de cosmetice Avon Products, producătorul francez de gaze industriale Air Liquide și grupul britanic de consum Reckitt, au rămas în Rusia, deși și-au anunțat retragerea după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Motivul este, printre altele, obstacolele birocratice din partea autorităților și profiturile.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here