Canicula nu se lasă dusă din țara noastră, deși la această oră este în vigoare un cod portocaliu de furtuni violente pe litoral. ANM a emis noi avertizări cod galben de arșiță, cu maxime de până la 36 de grade, pe timpul zilei, și nopți tropicale.  

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 august, ora 10 – 31 august, ora 10

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități însemnate de apă

Zone afectate: Dobrogea

În intervalul menționat, în Dobrogea, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Notă: Fenomene asociate instabilității atmosferice (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului) vor fi după-amiaza și seara, local și în centrul, sudul teritoriului, precum și la munte.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 august, ora 10 – 31 august, ora 03

Fenomene vizate: averse torențiale, importante cantitativ

Zone afectate: zona litorală a județelor Constanța și Tulcea

În zona litorală a județelor Constanța și Tulcea vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 august

Fenomene vizate: local caniculă, disconfort termic ridicatZone afectate: Banat și Crișana

Pe parcursul zilei de vineri în Banat și Crișana, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 31 august și 1 septembrie

Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic ridicatZone afectate: Banat, Crișana, vestul și sudul Olteniei

În Banat, Crișana, vestul și sudul Olteniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru finalul lunii august și începutul lunii septembrie (7…10 grade peste mediile multianuale). Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade, iar pe arii restrânse nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17…22 de grade.

Notă: săptămână viitoare în vestul și sud-vestul teritoriului și local în rest se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în timpul după-amiezelor.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here