În ultima vreme, discuțiile despre pensionarii americani care aleg să se retragă în străinătate au câștigat o amploare considerabilă, fiind amplificate de publicațiile internaționale și platformele de socializare. Conform unei analize recente a publicației Forbes, România s-a evidențiat ca o destinație atrăgătoare pentru acești pensionari, datorită costului de trai relativ scăzut, peisajelor pitorești și culturii bogate. Atragerea americanilor în această colț al Europei nu este doar o tendință temporară, ci reflectă o schimbare de paradigmă în modul în care sunt percepute opțiunile de retragere la pensie la nivel global. 

Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, potrivit unui sondaj din 2024 al Universității Monmouth. Iar numărul americanilor care trăiesc în afara SUA și care își primesc plățile lunare de pensie în țări străine a crescut de la 307.000 în 2008 la peste 700.000, raportează Administrația de Securitate Socială, scrie Forbes.

La rândul său, CNN scrie că: „Pe măsură ce criza de pensionare a Americii crește, la fel crește și visul de a te retrage în străinătate, unde orașele sunt plăcute, serviciile sociale abundente și costul vieții accesibil.”

Posibilitățile sunt nesfârșite în întreaga lume, dar Europa continuă să fie în fruntea listei pentru mulți care visează la o mutare în străinătate.

De ce Europa? Motivele pensionarilor pot fi, de asemenea, nesfârșite: o dorință de a experimenta cultura strămoșilor lor; s-au bucurat de vacante pe batranul continent si și-au dorit să petreacă mai mult timp acolo; clima; calitate generală superioară a vieții; motivații politice, ideologice sau economice de a dori o schimbare radicală.

Europa poate oferi ceva pentru toată lumea, deoarece, la urma urmei, așa cum se explică într-un raport recent al World Population Review (WPR) privind cele mai ieftine țări europene în 2024, „Europa în ansamblu are 50 de țări, dintre care 27 fac parte din Uniunea Europeană.

Europa este adesea asociată cu costuri ridicate ale vieții atât pentru călători, expați și rezidenți permanenți, în special în Europa de Vest și țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt relativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite.”

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, americanul mediu de 65 de ani și peste cheltuiește 4.818 USD pe lună în Statele Unite.

În afară de costul vieții, factori precum asistența medicală, divertismentul, siguranța, viața culturală și ușurința de a învăța limba locală (deoarece majoritatea nu vorbesc engleza) se numără printre factorii care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o țară europeană care oferă posibilitatea pentru a trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 € și 1.500 €, mai scrie prestigioasa revistă americană.

Atenţionare de călătorie MAE: Activitatea pe un aeroport din Belgia va fi paralizată de o grevă timp de 24 de ore

Topul țărilor din Europa în care americanii să se retragă la pensie. România, pe primul locRomânia se numără printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisaje uimitoare, orașe pitorești și orașe colorate se adaugă unui stil de viață foarte accesibil.Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de compania de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume în ordinea de la cele mai scumpe la cele mai puțin costisitoare locuri în care să trăiești. Studiul a evaluat costurile comparative a peste 200 de elemente în fiecare locație – de la inflație și fluctuațiile cursului de schimb, volatilitatea economică și geopolitică, costurile pentru locuințe, alimente și transport până la îmbrăcăminte, articole de uz casnic și divertisment.În București, chiria pentru un apartament cu două camere este de aproximativ 400 de euro pe lună, iar utilitățile adaugă la acest cost încă 100 de euro.Un calcul efectuat de Daily Express pentru britanicii care doresc să se relocheze arată că „bugetul lunar individual pentru alimente este de aproximativ 300 de euro, iar expatriații se pot răsfăța cu mese în oraș din când în când datorită costurilor relativ scăzute ale restaurantelor”.În alte zone țării, precum regiunea de nord, bugetul lunar pentru o persoană începe de la aproximativ 600 de euro.De la aderarea sa parțială la spațiul Schengen, România, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: „oferă o viză națională de lungă ședere care permite intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe pentru o perioadă care nu depășește 90 de zile”.Cetățenilor americani li se permite să viziteze România fără viză pentru un total de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni. “Străinii trebuie să își înregistreze prezența la cea mai apropiată secție de poliție sau la Biroul pentru Imigrări în termen de 3 zile de la sosirea în România”, explică Ambasada SUA în România.Pentru orice ședere mai mare de 90 de zile, trebuie solicitat un permis de ședere temporară (permis de ședere) de la Inspectoratul Roman pentru Imigrari.Deși face parte din U.E., România nu folosește moneda euro, ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară, concluzionează specialiștii Forbes. Celelalte țări în clasamentul Forbes sunt: Portugalia, Cehia, Bulgaria și Spania. Ministrul Muncii, precizări importante la Realitatea Plus. Ce pot să facă cei cu pensiile scăzute după Marea Recalculare și cei cu venituri nepermanente 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here