România se află într-o situație alarmantă, ocupând un loc fruntaș în topul țărilor cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere din Uniunea Europeană, fiind depășită doar de un vecin. Această statistică îngrijorătoare evidențiază problemele serioase cu care se confruntă infrastructura rutieră, comportamentul participanților la trafic și lipsa măsurilor eficiente de siguranță.  

Anul trecut, aproximativ 20.400 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană (UE), reprezentând o scădere de 1% faţă de anul precedent, cu o rată a mortalităţii de 46 de decese la un milion de locuitori, arată datele finale publicate joi de Comisia Europeană, citate de Agerpres. Bulgaria şi Romania – în pofida îmbunătăţirilor – au avut cele mai ridicate rate – 82 şi, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori.

Deși tendința pe termen lung indică o scădere de 10% în 2023 comparativ cu 2019, ritmul actual de reducere este sub obiectivul Uniunii Europene de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidentele rutiere și, pentru prima dată, și vătămările grave până în 2030, ceea ce ar necesita o scădere anuală de 4,5%.

Trucuri folosite de retaileri pentru a te păcăli să cumperi marfă proastă. La ce să fii atent când cumperi carne de pui din supermarket

Progresele continuă să varieze semnificativ între statele membre ale UE, cu Cehia, Cipru, Polonia, România și Finlanda având cele mai scăzute cifre de la începutul colectării datelor. Polonia a raportat o reducere de 35% a numărului de decese din accidente rutiere între 2019 și 2023, în timp ce Irlanda a înregistrat o creștere de 32%.

Clasamentul general nu s-a schimbat semnificativ în 2023: cele mai sigure drumuri se află în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (27/milion), în timp ce Bulgaria și România – în ciuda îmbunătățirilor – au avut cele mai ridicate rate, cu 82, respectiv 81 de decese la un milion de locuitori.

În prezent, aproximativ 400 de persoane își pierd viața săptămânal în accidente rutiere pe drumurile europene. Planurile UE pentru siguranța rutieră urmăresc atingerea obiectivului de zero decese cauzate de accidente rutiere până în 2050.

Mega-uraganul Milton a aprins imaginația adepților teoriei conspirației. De la însămânțarea norilor la geoinginerie, postările au avut milioane de vizualizări

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here