România este obligată să schimbe actele de identitate ale persoanelor transgender eliberate în alt stat UE, fără ca acestea să mai fie supuse procedurii autohtone de recunoaștere juridică a genului. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat această decizie în cazul unui transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, care a dat în judecată statul român pentru că n-a vrut să-i recunoască, în actele românești, identitate masculină, obținută deja în Marea Britanie. 

Curtea de Justiție a UE arată că refuzul României „de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere”, dar este și nejustificată.

„Curtea statuează că acest refuz de recunoaștere și faptul de a obliga persoana interesată să inițieze o nouă procedură de schimbare a identității de gen în statul membru de origine, care o expun riscului ca aceasta să ajungă la un rezultat diferit de cel adoptat de autoritățile statului membru care a acordat în mod legal această schimbare de prenume și de identitate de gen, nu sunt justificate.

În acest context, Curtea amintește, de asemenea, că din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului rezultă că statele sunt obligate să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului”, menționează CJUE.

În opinia CJUE, divergența dintre identități care rezultă dintr-un asemenea refuz de recunoaștere creează dificultăți în dovedirea identității în viața de zi cu zi, precum și inconveniente majore de ordin profesional, administrativ și privat.

Decizia CJUE vine în urma cazului unui tânăr transgender, cu dublă cetățenie, română și britanică, care a dat în judecată statul român pentru că a refuzat să îi recunoască actele de identitate masculină, obținute în 2020 în Marea Britanie. Astfel, autoritățile române sunt obligate să-i elibereze acte de identitate masculine lui Arian Mirzarafie-Ahi.

     Vezi această postare pe Instagram           

O postare distribuită de Accept Romania (@acceptromania)

 

     Vezi această postare pe Instagram           

O postare distribuită de Accept Romania (@acceptromania)

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here