România ocupă un loc de cinste în structura principală a NATO, spun Statele Unite ale Americii. Un important membru al Congresului a anunțat că viitorul șef al Alianței Nord-Atlantice ar trebui să fie ales inclusiv din țara noastră.
„Coloana vertebrală a NATO, cândva centrată la Paris și Berlin, se deplasează spre est, către Polonia, România, Finlanda și statele baltice”, susține republicanul Mike Rogers, șeful Comisiei pentru forțe armate din Camera Reprezentanților. Acesta a anunțat că viitorul șef al NATO ar trebui să provină din Polonia, România, Marea Britanie sau o țară baltică, potrivit editorialului semnat în revista americană Foreign Policy.
Mike Rogers atrage atenția că NATO ar trebui să acorde prioritate câtorva țări din Europa de Est, printre care menționează Polonia și România, care iau în serios și înțeleg amenințarea Rusiei, mai ales de când Vladimir Putin a declanșat invazia la scară largă în Ucraina, din 24 februarie 2022. Șeful Comisiei pentru Forțele Armate ale SUA aduce în discuție și asigurarea a 2% pentru apărare în țările din Europa de Est.
„Alianța NATO este mai relevantă decât oricând, dar amenințările cu care se confruntă coaliția sunt destul de diferite decât la momentul înființării acesteia. (…) Cele mai puternice și de succes alianțe sunt cele care se pot adapta schimbărilor și, după 14 luni de sprijinire a Ucrainei în războiul său împotriva invaziei brutale a Rusiei, este clar că o realiniere majoră este în curs. Coloana vertebrală a NATO, odată centrată în Paris și Berlin, se deplasează spre est și se întinde acum de la Helsinki până la Marea Neagră. Națiunile est-europene – și anume, Polonia, România, Finlanda și statele baltice – înțeleg mai acut decât vecinii lor occidentali amenințarea pe care o reprezintă Rusia și imperativul rezolvării colective în fața ei.
De exemplu, poate că nicio țară europeană nu s-a angajat și nu a sacrificat mai mult pentru a face față provocării impuse de Rusia decât Polonia – o națiune de doar 37 de milioane, aproape jumătate din populația aliatului său, Germania. Există planuri de a dubla armata poloneză, la 300.000 de soldați, ceea ce o va face, de departe, cea mai mare din Europa. (…) Polonia și țările baltice se numără printre cele câteva state NATO care și-au îndeplinit în mod constant angajamentul luat în 2006 de toți membrii alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare și de a investi 20% din bugetele lor de apărare în echipamente majore pentru a asigura pregătirea militară a NATO”, mai scrie Mike Rogers.
Rogers: Viitorul șef NATO trebuie să provină din Polonia, România, Anglia sau țările baltice
„Liderii Alianței trebuie să fie orientați spre viitor și să se pregătească să contracareze nu numai amenințarea actuală a Rusiei, ci și pe cea a Chinei. (…) Statele Unite ar trebui să susțină public că următorul secretar general al NATO trebuie să provină dintr-o țară care își îndeplinește obligația de 2% și este dispusă să facă față Partidului Comunist Chinez, așa cum a făcut-o secretarul general Jens Stoltenberg. Ca următorul secretar general al NATO să vină din Polonia, România, Marea Britanie sau o națiune baltică ar fi o alegere înțeleaptă și bine meritată”, a punctat Mike Rogers.
Acesta susține că Statele Unite caută soluții pentru a modernizare sistemele antirachetă ale NATO din Polonia și România pentru ca acestea să fie capabile să urmărească rachetele rusești. Rogers anunță că există un efort pe care îl susține pe deplin “pentru a moderniza amplasamentele noastre Aegis Ashore din Polonia și România pentru a permite urmărirea rachetelor rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO”.
„Este clar că centrul de greutate al Alianței s-a mutat spre est: Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO, iar Statele Unite ar trebui să își adapteze politicile și poziția în consecință“, concluzionează Mike Rogers, în Foreign Policy.
Jens Stoltenberg, de 63 de ani, își încheie mandatul în fruntea NATO în 30 septembrie 2023. Anul trecut, în martie 2022, după ce Rusia a invadat militar Ucraina i s-a prelungit mandatul inițial. Stoltenberg, economist și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, a fost premier în douî rânduri și a mai ocupat și funcțiile de ministru de finanţe şi ministru al energiei. El a fost ales secretar general al NATO pe 1 octombrie 2014.