Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat, joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025. Decizia marchează un moment istoric pentru cele două țări și pentru proiectul european în ansamblu, reafirmând angajamentul față de integrare și solidaritate, potrivit Uniunii militarilor și polițiștilor “MIHAI VITEAZUL”, condusă de liderul UNPR general (r) Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru al Afacerilor Interne.
“Ministrul afacerilor interne, vicepremierul Catalin Predoiu, secretarul de stat Bogdan Despescu, directorul general al Directiei Generale de Protectie Interna, Silviu Dumitrache, directorul interimar al SRI, Razvan Ionescu, directorul SPP, Lucian Pahontu, directorul STS, Sorin Balan, directorul Directiei Generale de Informatii a Apararii, prim adjunctul directorului SIE, Eugen Nedelcu, au facut eforturi sustinute pentru indeplinirea acestui obiectiv de țară.
Începând cu 31 martie 2024, controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România au fost eliminate. Miniștrii din cele două țări au lucrat intens pentru a convinge partenerii europeni, iar o parte din eforturi au implicat măsuri pentru întărirea securității la frontierele externe. În cadrul Consiliului JAI s-a decis data exactă de eliminare a controalelor la granițele terestre dintre România, Bulgaria și restul spațiului Schengen. Miniștrii au analizat, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen și prioritățile legate de securitate, digitalizare și gestionarea migrației.
Românii și bulgarii vor putea călători mai ușor fără controale la frontierele interne, ceea ce va sprijini turismul și comerțul transfrontalier. Piața muncii din cele două țări va deveni mai accesibilă cetățenilor din alte state Schengen. Aderarea la Schengen consolidează statutul celor două țări ca membre cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Spațiul Schengen este un simbol al unității și libertății în Europa, iar extinderea sa reflectă succesul cooperării între statele membre.
România și Bulgaria au așteptat din 2011 să intre în Schengen, îndeplinind criteriile tehnice încă de atunci. Însă, vetourile unor state membre din cauza preocupărilor legate de corupție și migrație au blocat procesul, generând nemulțumiri și tensiuni diplomatice, transmite UMPMV News.