Căldura extremă care s-a abătut asupra României dă probleme de cap nu doar oamenilor și animalelor, ci și automobilele au de suferit. 

Medicamente

Niciodată nu lăsa medicamente în mașină atunci când este caniculă. Acestea trebuie păstrate în condiții speciale, cum ar fi temperaturi sub 20 de grade sau locuri mai puțin luminate. Dacă le vei păstra sau le vei uita în habitaclu, își vor pierde toate proprietățile și vor deveni ineficiente sau chiar periculoase.

 

Aparate electronice

Evită să lași în mașină laptopul, telefonul mobil sau orice alt aparat electronic. Acestea se pot defecta din cauza temperaturilor extreme. În plus, sunt tentante pentru hoți, care vor încerca să le fure, mărind astfel paguba.

Cremă de protecție solară

Deși cremele de protecție solară au rolul de a te proteja de razele ultraviolete, nu este recomandat să le lași în mașină. Expunerea prelungită la căldură le poate face să își piardă eficiența, iar în unele cazuri, recipientele din plastic pot exploda.

Sticle cu apă

 

Unul dintre cele mai periculoase obiecte pe care le poți uita în mașină este sticla de plastic cu apă. Căldura intensă poate determina scurgerea bisfenolului, o substanță chimică utilizată în fabricarea plasticului, în apă. Acest compus poate fi dăunător pentru sănătatea ta.

Ochelari de soare sau de vedere

Dacă folosești ochelari doar la condus, nu îi lăsa pe bord sau în torpedou. Rama din plastic se poate deforma în zilele toride, iar cele din metal se vor încinge, devenind incomode de purtat. În plus, lentilele se pot deteriora sub acțiunea căldurii.

Băuturi carbogazoase

Evită să lași în mașină doze sau sticle cu băuturi răcoritoare carbogazoase atunci când este caniculă. Dioxidul de carbon din băuturi poate provoca explozia recipientului aflat sub presiune, creând un mare deranj în habitaclu și necesitând o curățenie minuțioasă.

 

Alimente perisabile

Temperaturile caniculare pot transforma alimentele perisabile lăsate în mașină într-o sursă de boli alimentare. Dacă ai uitat alimente în mașină pentru o perioadă lungă de timp, aruncă-le pentru a evita orice risc de îmbolnăvire.

Baterii

Indiferent dacă este vorba de un set nou sau de baterii mai vechi, nu le lăsa în mașină. Bateriile expuse la temperaturi foarte ridicate pot prezenta scurgeri de acid toxic, care pot deteriora materialele din interiorul mașinii și pot fi periculoase pentru sănătatea ta.

Brichete

Brichetele reprezintă un real pericol de incendiu, mai ales dacă sunt lăsate în mașină într-o zi toridă. Cel mai bine este să ții brichetele, chibriturile și lichidele inflamabile cât mai departe de automobil, mai ales în zilele caniculare.

Spray-uri și deodorante

Evită să lași în mașină spray-uri cu vopsea, deodorante fixative pentru păr sau antiperspirante. Expuse la temperaturi foarte ridicate, tuburile se pot dilata și chiar exploda, iar conținutul lor inflamabil poate provoca incendii.

Cel mai grav lucru pe care îl poți face este să lași copii sau animale în mașină atunci când este caniculă. Aceasta nu este doar o chestiune de a uita, ci și de a subestima riscurile în timp ce crezi că ai suficient timp să faci cumpărături sau să rezolvi alte treburi. Chiar și perioade scurte de timp pot fi fatale în aceste condiții extreme, deoarece temperatura din habitaclu poate crește rapid la niveluri periculoase. Asigură-te că nu lași niciodată copii sau animale în mașină, nici măcar pentru câteva minute.

În concluzie, pentru a-ți proteja sănătatea și siguranța, asigură-te că nu lași aceste obiecte în mașină pe timpul verii. Temperaturile extreme din habitaclu pot transforma rapid aceste articole în adevărate pericole. Fii precaut și verifică-ți întotdeauna mașina înainte de a pleca.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here