Inundațiile apocaliptice din Europa, generate de Ciclonul Boris, au dat peste cap economia multor țări. Motiv pentru care Uniunea Europeană va debloca sume pentru refacerea zonelor afectate.
Preşedintele PNL, Nicolae CIucă, a afirmat, vineri seară, că România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii. Suma face parte din cele 10 miliarde pe care Comisia Europeană le va împărți celor cinci țări afectate de către furtuna Boris.
„România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi, la Wroclaw, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală afectate de inundaţii, informează AFP, citată de News.ro.
„La prima vedere, este posibil să se mobilizeze 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat Von der Leyen după o întâlnire cu şefii de guvern din Polonia, Cehia, Austria şi Slovacia.
„Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”, a explicat ea presei, alături de şefii de guvern din Polonia (Donald Tusk), Republica Cehă (Petr Fiala), Slovacia (Robert Fico) şi Austria (Karl Nehammer). „Jumătate din aceste zece miliarde vor merge către Polonia”, a declarat Donald Tusk în cursul serii.
Şeful guvernului ceh a vorbit despre „veşti bune” şi despre două miliarde de euro pentru ţara sa, în timp ce cancelarul austriac a menţionat cifra de 500 de milioane de euro pentru Austria. Nu ştia exact ce sumă a revenit Slovaciei şi României.
Premierul României Marcel Ciolacu nu a fost prezent la reuniune deoarece se afla într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Furtuna Boris a adus, săptămâna trecută, vânturi violente, ploi abundente şi inundaţii au provocat moartea a 24 de persoane în Cehia (5), Austria (5), Polonia (7) şi România (7).