Conform unui studiu, 14% din bugetul unei familii cu venituri medii pe economie se cheltuie în prezent pe energie şi combustibili, însă procentul poate ajunge aproape de o treime până în anul 2050.
Conform unui studiu prezentat azi de Asociaţia Energia Inteligentă. Aceasta a publicat rezultatele unei analize de caz pe un oraş din România, respectiv Târgu Mureş, în vederea dezvoltării unui concept de comunitate independentă energetic.
Studiul a generat trei scenarii prin care să se ajungă la un astfel de rezultat: două dintre ele au luat în calcul mixul energetic – cu şi fără termoficare, iar un al treilea s-a bazat exclusiv pe folosirea elctricităţii.
Din start s-au inclus, indiferent de variantă, reabilitarea termo-energetică a tuturor clădirilor şi amplasarea sistemelor de producere a energiei verzi.
A rezultat că trecerea pe full electric ar solicita cele mai mari costuri, în timp ce calculele aferente scenariului cu mix energetic fără termoficare, în care să se folosească în principal producţia din panourile fotovoltaice şi termosolare, a dus la cele mai mici cheltuieli atât pentru municipalitate, cât şi pentru fiecare gospodărie în parte.