Vicepreședintele SUA, JD Vance, a afirmat că „totul este pe masă”, în contextul în care președintele Donald Trump promovează sfârșitul războiului. Declarațiile sale au stârnit o reacție vehementă din partea Moscovei.
Rusia a solicitat vineri, 14 februarie, o explicație urgentă după avertismentul vicepreședintelui american, J.D. Vance, că Statele Unite ar putea interveni militar în Ucraina dacă președintele rus Vladimir Putin nu va accepta un acord de pace.
Vance a afirmat că „totul este pe masă”, în contextul în care președintele Donald Trump promovează sfârșitul războiului. Declarațiile sale au stârnit o reacție vehementă din partea Moscovei.
„Aceasta este o formulare nouă în privința poziției SUA. Nu am mai auzit astfel de declarații până acum, nu au fost exprimate anterior”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov, conform Reuters.
„Așadar, în cadrul contactelor noastre, sperăm să primim niște clarificări suplimentare”, a adăugat Peskov.
Trump a promovat o atitudine mai flexibilă față de Ucraina, având o convorbire telefonică de 90 de minute cu Putin miercuri, 12 februarie. Liderul american a sugerat readmiterea Rusiei în grupul G7 și a afirmat că are încredere că Putin va respecta un eventual acord.
Vance a adoptat o linie mai fermă în timpul unui interviu acordat Wall Street Journal joi, 13 februarie, afirmând că „există instrumente economice de presiune și, desigur, există și instrumente militare de presiune” pe care SUA le-ar putea folosi împotriva lui Putin.
Declarațiile au fost făcute înaintea unui discurs important la Conferința de Securitate de la Munchen, într-un moment de mare pericol pentru ordinea mondială, pe măsură ce atacurile lui Putin asupra Ucrainei amenință stabilitatea globală.
Întâlnirea Vance-Zelenski, amânată
Vance era așteptat să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, 14 februarie, la finalul unei vizite de cinci zile în Europa. Însă întâlnirea a fost amânată pentru a-i da posibilitatea secretarului de Stat, Marco Rubio, să participe, după ce avionul acestuia a fost nevoit să se întoarcă la Washington din cauza unor probleme tehnice.
Între timp, oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a atacat scutul anti-radiații care protejează reactorul nuclear deteriorat de la Cernobîl.
Donald Trump continuă să facă presiuni pentru încheierea conflictului, apelând la ambele părți să găsească o soluție. Trump a răsturnat ani de susținere constantă pentru Ucraina printr-o convorbire la telefon cu Putin miercuri, lansând discuții între Moscova și Washington.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că Ucraina nu va putea menține granițele de dinainte de 2014, dar a fost rapid nevoit să-și retragă aceste comentarii.
În același timp, liderii europeni insistă că orice negociere trebuie să includă și conducerea Ucrainei.
„Războiul din Ucraina trebuie să se încheie”, a declarat Trump reporterilor joi. „Tinerii mor la o scară pe care nu am mai văzut-o din al Doilea Război Mondial. Este un război ridicol.”
Trump – acțiuni militare ca să pună presiune pe Putin
Trump nu pare să fie îngrijorat de acuzațiile că ar trăda Ucraina, iar propunerile sale sunt prezentate ca fiind genul de gândire inovatoare necesară după trei ani de război.
Vance însuși a mers chiar mai departe decât Trump în interviul acordat Wall Street Journal, sugerând că acțiunile militare ar putea fi folosite pentru a pune presiune pe Putin.
„Există instrumente economice de presiune, există și instrumente militare de presiune” pe care SUA le-ar putea utiliza împotriva lui Putin, a declarat Vance pentru publicația americană.
Vineri dimineața, Vance a insistat asupra importanței ca națiunile europene să cheltuiască mai mult pentru apărare.
„NATO este o alianță militară extrem de importantă, iar noi suntem cea mai semnificativă parte a acesteia”, a declarat Vance înaintea unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Dar vrem să ne asigurăm că NATO este pregătită pentru viitor, iar un mare obiectiv în acest sens este ca NATO să împartă mai echitabil povara în Europa, astfel încât Statele Unite să poată să se concentreze pe provocările noastre din Estul Asiei”, a adăugat acesta.