Primul cabinet de vaccinare anti-HPV din afara capitalei a fost inaugurat la Iași. Vaccinul previne infecțiile ce cauzează cancerul de col uterin și este disponibil gratuit pentru tinerii între 11 și 18 ani și este compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani. 

Ultimele statistici arată că în România au murit peste 1700 de persoane în anul 2022, din cele 3300 de cazuri. 

Vaccinarea anti-HPV, gratuită pentru tinerii între 11 și 18 ani

HPV este principala cauză de cancer de col uterin.

„De cancer de col uterin se moare. A vaccina un copil, un tânăr, mai ales, împotriva acestei infecții înseamnă să-i dai o șansă de a nu muri într-un mod care este preventiv. Este valabil pentru băieți și pentru fete.”, a declarat Prof. Dr. – Gabriel Dimofte.

Schema de administrate depinde de vârstă. Pentru cei sub 15 ani se folosesc două doze, iar pentru ceilalți se folosesc trei doze.

„Sunt binecunoscute aceste vaccinuri. Ele sunt autorizate. Nicio structură de autorizare a biopreparatelor sau a medicamentelor nu pot să acrediteze un produs dacă el ar avea o minimă reacție nefavorabilă asupra organismului.”, a completat Prof. Dr. Doina Azoicăi.

Vaccinarea este esențială pentru mai multe tipuri de cancer asociate virusului, care în multe cazuri duc la deces.

„Este recomandat ca să ridice din farmacie, să achiziționeze din farmacie cu maxim 60 de minute înainte de prezentarea la vaccinare, într-un recipient termoizolant, pentru a transporta vaccinul în siguranță.”, a spus Dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here