Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, în sfârșit, în cursul nopții de 3 spre 4 aprilie, proiectul de buget al Capitalei. 

Au votat pentru adoptarea bugetului 38 din cei 55 de consilieri generali.

S-au găsit bani pentru malurile Herăstrăului, la inițiativa lui Nicușor Dan. Dar și pentru Catedrala Mântuirii Neamului, luați de la Palatele Brâncovenești, printr-un amendament al majorității PSD-PNL-PUSL.

În urma negocierilor cu Nicușor Dan, sectoarele au „împins” pe ordinea suplimentară de zi peste 30 de proiecte. Au cerut, printre altele: dreptul de a face exproprieri (și chiar bani pentru exproprieri), dreptul de a majora perioade de închiriere a spațiilor publice și de a le schimba destinația sau de a înființa companii municipale.

Băluță: „Mulțumesc primarului general! Indolența dumneavoastră depășește orice limite!”

La începutul ședinței Consiliului General a luat cuvântul, în sală, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD). Din informațiile spotmedia.ro, acesta a jucat un rol esențial în negocierea proiectului de buget.

Contextul: Băluță are o poziție „cu greutate” în PSD. Își dorește undă verde de la Nicușor Dan pentru refacerea planșeului Pieței Unirii, deci ar avea tot interesul să încerce să-i forțeze mâna, în orice fel poate.

În plus, Băluță putea susține poziția PSD la negocierea pentru împărțirea atribuțiilor pentru viceprimari. Capitala are viceprimarii aleși și învestiți: Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL). Doar că Nicușor Dan nu le-a delegat nici până la acest moment atribuții.

Cele mai multe proiecte propuse de grupurile politice din Consiliul General, în sprijinul primăriilor de sector, au fost adoptate.

 

Iată, pe scurt, câteva informații despre ce a obținut fiecare sector.

Primăria Sectorului 1 a obținut:

cadrul în care se va înainta către Guvern cererea de a trece în domeniul public al Bucureștiului baza Sportivă „Cireșarii” (pe care primarul George Tuță a anunțat deja că o vrea pusă în valoare)dreptul de a se asocia cu Administrația Străzilor București (ASB) și de a colabora pentru repararea unor străzi.împuternicirea de a se asocia cu Consiliul Național al Rectorilor ca să organizeze evenimente

Primăria Sectorului 2 a obținut:

dreptul de a se asocia cu Metrorex pentru a începe un proiect de extindere a Magistralei M2 Pipera – Petricanidreptul de a se asocia cu STB pentru proiecte de mediu și mobilitate urbanăcadrul prin care se va solicita trecerea terenului de pe strada Gara Obor 8A de la Ministerul Educației la Sectorul 2, pentru investiții care să permită dezvoltarea activităților sportive pentru Clubul Școlar Sportiv nr. 2

Primăria Sectorului 3 a obținut:

dreptul de a schimba destinația unei parcări de pe Șoseaua Dudești – Pantelimon nr. 3 într-o parcare tip park and ride. E un proiect bun pentru cei care vor lua metroul din preajmă, de la stația Republica. E un proiect care le-ar putea folosi și locuitorilor din complexul Hills, situat în preajmă și creat de familia primarului Sectorului 3, Robert Negoiță.dreptul de a face un pasaj pietonal subteran în zona Halei Laminor și de a interveni asupra carosabilului la intersecția Bulevardelor Basarabia cu 1 Decembriedreptul de a prelua un imobil de pe Calea Dudești nr. 165 pentru a construi o creșă

Primăria Sectorului 4 a obținut:

dreptul de a închiria pentru o perioadă de 10 ani (în loc de 5 ani) spațiile din Piețele Berceni – Olteniței și Apărătorii Patriei, cu posibilitatea de prelungire pe încă 10 ani. Motivul invocat în ședința Comisiei Economice a CGMB: licitațiile ar dura mult și sunt greu de organizat, așa că procedurile ar trebui organizate mai rar.cadrul pentru schimbarea destinației unui spațiu din Șoseaua Giurgiului 94 din piață în unitate de învățământ și dreptul de a expropria unele imobile proprietate privată pentru a continua lucrările de utilitate publică la „Conexiunea drum între Șoseaua Berceni și str. Emil Racoviță” și dreptul de a dezmembra un teren pentru a face un HUB educațional.

În timpul ședinței nu a trecut un proiect care i-ar fi dat dreptul Primăriei Sectorului 4 să înceapă exproprieri (la care PMB urma să contribuie și cu 10 milioane de lei) pentru extinderea Parcului Tudor Arghezi și pentru construcția unei creșe și grădinițe pe Bulevardul Metalurgiei 214 -220, pentru Școala 194.

Alianța PSD-PNL-PUSL a convocat însă o ședință extraordinară, cu ora de începere 22:45. În cadrul acesteia, proiectul a fost adoptat.

Sectorul 5 a primit, printre altele:

dreptul de a începe pregătirea terenului din str Viilor 52 pentru construcția unor locuințedreptul de a începe lucrările de amenajare a „Pieței 13 Septembrie”cadrul pentru reconstrucția grădiniței nr. 245, Str Tunsul Petru;

Primăria Sectorul 6 a primit:

dreptul de a-și înființa o companie municipală pentru organizarea de evenimente. A fost un proiect pe care USR l-a contestat, susținând că această companie ar fi inutilă, pentru organizarea a numai 2 evenimente pe an. Grupul PNL a precizat că Sectorul 6 face, de fapt, minim 2 evenimente pe sezon. Și că aceste evenimente deja sunt cunoscute în București și atrag bani. Iar Primăria Sectorului 6 n-ar mai avea cum să le mai organizeze, în condițiile în care și-a desființat Centrul Cultural. În realitate, existența companiei îi va permite Primăriei Sectorului 6 și să își plătească oamenii care organizează evenimente mai bine decât și-ar putea plăti funcționarii. Și – în acest context – să-și angajeze organizatori mai buni.

Consiliul General a votat și un proiect care le va permite salubriștilor să nu mai plătească taxe mari, în cazul în care tranzitează cu mașinile mai grele de 5 tone zona A a Capitalei (adică zona de centru).

  

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here