Sărbătoare importantă în data de 11 mai în calendarul ortodox. 

Sărbătorile zilei:

OrtodoxeSf. Sfinţit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie şi Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor

Greco-catoliceSf. m. Mochie

Romano-catoliceSf. Mamert, ep.

Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 mai.

Sfântul Mochie a fost preot în cetatea Amfipoli din Macedonia şi a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305).

Propovăduitor al Evangheliei, Sfântul Mochie defăima cu îndrăzneală închinarea la idoli a romanilor. Pentru că mustra rătăcirea închinării de idoli şi propovăduia pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, a fost prins şi judecat.

Întrebat de guvernator de ce nu se închină zeilor, aşa cum face toată lumea, Sfântul Mochie răspunde hotărât: “Neştiutorule, cel ce nu cunoşti adevărul, pentru ce întrebi de acelea pe care nu poţi a le înţelege? Adună-ţi întâi gândurile minţii tale şi cunoaşte adevărul, că eu, învăţând Sfânta Scriptură, am cunoscut cum că idolii păgânilor sunt diavoli şi nădejdea cea către dânşii este deşartă”. Mai departe spune guvernatorul: “Văd că ai învăţat multe a grăi”, iar Mochie a zis: “Din multa noastră grăire se învaţă adevărul, pe care, ca să-l înţelegi, ascultă cele ce zic: ‘Zeii cărora vă închinaţi sunt diavoli muţi şi surzi’ “.

“Jertfeşte zeilor ca să-ţi dobândeşti viaţa ta, pe care singur de voie ai gândit să o pierzi”, porunceşte demnitarul. Răspuns-a sfântul: “O, antipate, moartea cea pentru Hristos îmi este mie mare câştig!”. (“Vieţile Sfinţilor”)

A fost supus unor chinuri nemiloase, aruncat în temniţă, scos iarăşi la judecată şi torturat, apoi a fost trimis la Bizanţ, unde i s-a tăiat capul.

Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), care prin semnarea Edictului de la Milan, în 313, a pus capăt persecuţiilor împotriva creştinilor, a construit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Mochie, în care au fost aşezate sfintele sale moaşte.

* Sfinţii Metodie şi Chiril au fost doi fraţi originari din Tesalonic, care au devenit misionari creştini printre slavi şi au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. Tatăl lor, Leon, era un înalt demnitar administrativ şi militar din cadrul Imperiului Bizantin. Datorită familiei nobile, cei doi fraţi au primit o educaţie aleasă.

Constantin a luat numele de Chiril cu puţin timp înainte de moarte, când a primit sfânta schimă. Despre numele lui Metodie nu se ştie dacă era de botez sau de călugărie. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here