Studiile arata că femeile sunt de doua ori mai predispuse decât bărbații să experimenteze balonarea, din cauza fluctuațiilor hormonale, mai ales a progesteronului. Însă daca te simți balonata țoață luna și a devenit o problema care iți afectează starea de bine și viață sociala, poate e cazul să iei masuri.
Daca abdomenul tău e atât de umflat încât pari însărcinată și te simți tot timpul greoaie, chiar și înainte să mănânci ceva, ar trebui să vorbești cu medicul tău.
Afecțiunile care pot cauza balonare severa și cronica:
Boala celiaca
Boala Crohn
Sindromul intestinului iritabil
Colita ulcerativa
Endometrioză
Vorbește cu medicul tău și încearcă să excluzi toate aceste afecțiuni înainte de orice. În cazul în care nu suferi de una dintre afecțiunile de mai sus, iată ce poți încercă pentru a scapă de aspectul de abdomen umflat:
Mănâncă în primele 30 de minute de la trezire
Multe femei au rezolvat problema balonării prin luarea unui mic dejun aproape de ora trezirii. Nu țoață lumea tolerează bine postul intermitent: atunci când stomacul rămâne mult timp fară mâncare, îi semnalează corpului să retina mai multa apa și mai multe grăsimi, pentru a te menține funcțională pe parcursul zilei, iar asta poate cauza și balonare. Vezi daca nu cumva ți se potrivește mai bine o abordare clasica a meselor, adică mic dejun în primele 30-40 de minute de la trezire.
Nu mai bea cafea pe stomacul gol
Atunci când bei cafea înainte să iei micul dejun, arunci în aer nivelul insulinei și crești producția de cortizol, hormonul stresului. Acest lucru creste inflamația și poate duce la balonare cronica. Cel mai bine este să bei cafea după ce ai luat un mic dejun sănătos, bogat în proteine și grăsimi bune.
Renunță la lactate și gluten pentru o perioada
Stiu, e foarte greu. Dar daca ești sătulă de balonarea extrema, acesta poate fi un pas important spre o stare de bine. Glutenul și lactatele cauzează o inflamație majora în corp și uneori blochează absorbția micronutrientilor, mai ales daca suferi de intoleranta – cazul multor oameni. N-ar strica nici să-ți faci testele de intoleranta genetica.
Alcalinizează-ți corpul cu oțet de mere
Oțetul de mere nefiltrat, băut înainte de mesele principale cu putina apa, este secretul multor oameni care au scapăt de balonare. Acesta conține acizi și enzime care favorizează digestia normala și reduc balonarea. Mai ales daca suferi de digestie lenta, vei vedea beneficii majore.
Echilibrează-ți hormonii
Cere-i medicului tău o trimitere pentru analize de sânge și asigura-te că nu suferi de un dezechilibru hormonal. În timp ce prea mult estrogen poate duce la balonare, prea puțin estrogen poate provoca disconfort abdominal. Asta pentru că estrogenul are, de asemenea, un efect asupra producției de bila – atunci când nivelurile de estrogen sunt scăzute, producția de bila scade. Și, așa cum știi, bila este un fluid produs în ficat pentru a ajuta la digestie.
Ajustează-ți dieta
Fibrele îndepărtează excesul de estrogen din organism și ajuta la prevenirea constipației, care poate agrava balonarea. Alimentele bogate în fibre includ fructele, leguminoasele și cerealele integrale.
Grăsimile sănătoase, cum ar fi omega-3 și grăsimile mononesaturate, lupta împotrivă inflamației. Somonul, nucile, semințele, avocado și uleiul de măsline extravirgin sunt toate surse bune de grăsimi sănătoase.
Emma Watson, Adele sau Gwen Ștefăni susțin că „întoarcerea lui Saturn” le-a schimbat radical viață. Ce reprezintă acest aspect astral
Mineralele, cum ar fi magneziul și zincul, ajuta la relaxarea mușchilor și la reglarea ciclului menstrual. Pentru a creste magneziul, consuma funze verzi, ciocolata neagra, leguminoase, nuci și semințe. Alimentele bogate în zinc includ carnea de pasare, carnea roșie (cu moderație) și crustaceele.