România se luptă cu zile de foc și furtuni violente, extreme, fatale în toată țara. În ultima perioadă, perioadele caniculare au fost întrerupte de furtuni bruște care au măturat tot în calea lor. Expertul climatolog Mircea Duțu ne spune cât vor persista aceste episoade în România. Vremea extremă continuă în toată țara
În anumite zone din țară codul roșu de caniculă îi „topește” pe români și face să fie un aer greu de respirat, însă în același timp în anumite regiuni grindina face ravagii. Expertul ANM, Mircea Duțu a spus în exclusivitate pentru Realitatea PLUS la ce să se aștepte românii în perioada următoare.
„Prin disiparea treptată a situației de blocaj atmosferic creată la nivel european în ultimele șase săptămâni și care a generat cupola de căldură ce a persistat asupra Estului continentului, inclusiv a României, vom trece treptat în zilele următoare și foarte probabil și pentru restul lunii la temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei.”, a declarat Mircea Duțu.
Începând cu săptămâna viitoare, temperaturile scad în termometre, ajungând chiar la 27-28 de grade Celsius în anumite zone din România.
„România se află ntre masele de aer rece și cald. Vor aduce episoade de instabilitate și manifestări violente de vreme. Experiențele caniculei de până acum ne arată că în condițiile în care încălzirea globală se accelerează cu un record de 0,26 grade Celsius pe deceniu, iar Europa este printre primele continente afectate de acest fenomen. Trebuie să ne așteptăm și în viitor la canicule tot mai numeroase, mai persistente și mai intense. Un aer mai cald crește evaporarea solului, agravând seceta, dar în același timp el poate conține și umiditate mai multă care sporește precipitațiile extreme. În orice caz, prioritar este să ne adaptăm, să sporim reziliența personală și colectivă la efectele schimbările climatice care devin aproape inevitabile.”, a completat Mircea Duțu pentru Realitatea PLUS.
Canicula a creat ravagii în România până acum. În 290 de localități apa se dă cu porția, iar cele mai mari probleme sunt în județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Iași și Vrancea.
Pe lângă problemele cu apa, căldura excesivă a generat și pene de curent și specialiștii spun că nu ar fi primele din acest sezon extrem de călduros.