Ofițerii GRU, agenția de informații militare externe a Forțelor Armate ale Federației Ruse, au atacat diplomații, oficialii și ofițerii de informații americani din întreaga lume timp de zece ani cu o armă acustică secretă care provoacă „sindromul Havana” – o deteriorare bruscă a sănătății. 

 Jurnaliştii de la The Insider, Der Spiegel şi 60 minutes au ajuns la această concluzie într-o anchetă comună.

Potrivit acestora, mai multe cazuri de „sindrom Havana”, începând din 2014, au coincis cu călătoriile angajaților unității militare GRU 29155. Aceste călătorii au inclus, printre alții, pe Alexander Mishkin și Denis Sergeev, care sunt suspectați de otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal. cu Novichok în Salisbury în 2018.

Două victime ale atacurilor invizibile i-au recunoscut pe ofițerii GRU din fotografii. Potrivit unui angajat al consulatului american din Frankfurt, unul dintre ei „s-a plimbat în jurul complexului rezidențial destinat angajaților consulatului și a făcut fotografii ale zonei”. La scurt timp după aceea, a avut greață bruscă, amețeli și halucinații auditive.

În 2021, un angajat CIA din Tbilisi s-a plâns de „sindromul Havana”. De asemenea, a recunoscut din fotografie un reprezentant GRU pe care îl văzuse prin fereastra apartamentului ei înainte de apariția simptomelor. Tot în 2021, deplasarea angajaților unității militare 29155 a coincis cu cazuri de „sindrom Havana” în Havana și Hanoi, unde a fost depistat la zeci de persoane.

În 2016 și 2017, un grup de agenți ruși a ajuns în China, unde partea rusă organiza Mitingul Drumul Mătăsii. Vizita a coincis cu raportări de cazuri similare cu „sindromul Havana”. În special, un specialist IT de la Departamentul de Stat din Shanghai, precum și un grup de americani care lucrează în Guangzhou, s-au plâns de simptome similare.

Potrivit jurnaliștilor, șeful adjunct al unității militare 29155, Ivan Terentyev, dezvolta arme acustice, ale căror efecte pot coincide cu simptomele „sindromului Havana”. De asemenea, problematica din punct de vedere al efectelor clinice a fost studiată de Academia de Medicină Militară care poartă numele. Kirov (VMEDA) – acolo ofițerii GRU puteau testa armele.

În 2023, oficialii serviciilor de informații americane au considerat că este puțin probabil ca forțele străine să fi fost implicate în „sindromul Havana”. Cu toate acestea, acum autoritățile americane pot începe o nouă anchetă, spun jurnaliștii.

„Sindromul Havana” a fost larg discutat încă din 2016, când angajații consulatului american din Havana au început să se confrunte cu atacuri bruște de greață, amețeli, creșteri ale tensiunii arteriale și probleme de concentrare și somn. Un număr de victime au suferit leziuni cerebrale traumatice. În total, sute de diplomați americani din întreaga lume au devenit victime ale „sindromului Havana”.

După lansarea anchetei, Kremlinul  a calificat acuzațiile împotriva Rusiei cu privire la implicarea acesteia în cazurile de „sindrom Havana” drept nefondate. „Acesta nu este un subiect nou, dar nimeni nu a furnizat vreodată dovezi care să susțină aceste acuzații nefondate împotriva Rusiei”, a declarat secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here