Românii care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să știe că tarifele pentru școala de oferi au suferit unele ajustări în 2025. De asemenea, la dosarul ce trebuie depus au apărut mai multe documente.
Prețul școlii de șoferi variază, în funcție de tipul de permis vizat de cursant, dar și de tipul de mașini, de diverse clase (inclusiv cu cutie de viteze automată sau manuală). În general, prețurile sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, în 2025, arată o analiză Wall-Street.ro.
Categoria A – 1.900 de lei;Categoria A 125 – 900 de lei;Categoria A1 – 2.790 de lei;Categoria A2 – 2.790 de lei;Categoria AM – 1.190 de lei;Categoria B – 2.700 de lei;Categoria B Extins – 900 de lei;Categoria B1 – 3.300 de lei;Categoria BE – 1.400 de lei;Categoria C – 2.990 de lei;Categoria CE – 1.300 de lei;Categoria D – 2.700 de lei;Categoria DE – 1.700 de lei.
În prezent, taxa pentru eliberarea permisului auto este de 89 de lei. Aceeași taxă se aplică și în cazul preschimbării permisului, dar și dacă un posesor de permis de conducere obține, după examen, dreptul de a conduce o nouă categorie de autovehicule.
Taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, se încasează în diferite moduri:
online, pe platforma ghiseul.ro sau pe site-ul drpciv.ro;la terminalele de plată BCR sau CEC Bank;în rețeaua de stații de plată Self Pay situate în supermarket-uri, mall-uri și alte locații publice;prin mandat poștal, cu menționarea explicită a destinației și a contului necesar transferului;alte mijloace de plată prevăzute de lege: Trezoreria Statului, POS-urile RA-APPS de la sediile serviciilor publice emitente.Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi?
Pentru a urma o școală de șoferi, orice cursant trebuie să strângă o serie de acte. Acestea vor compune dosarul de înscriere, dublat apoi de alte acte necesare după ce cursantul a trecut de orele de pregătire teoretică. Actele necesare sunt:
Cartea de identitate a persoanei care dorește să se înscrie pentru a urma aceste cursuri, în original și copie;Cazierul judiciar al persoanei în cauză, care poate fi obținut atât online, cât și de la Poliție;Aviz psihologic;Fișă medicală – aceasta este emisă de o unitate medicală autorizată pentru eliberarea acestui tip de document și vine cu mențiunea „apt pentru școala de șoferi”;Adeverință de la medicul de familie.Cerere-tip semnată de solicitant;Două poze tip buletin;Chitanţe de plată a taxelor – taxă școală de șoferi, taxă examen auto traseu.Declaraţie autentificată la notarul public, unde se atestă că solicitantul nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină și că dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat – doar pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.
După ce s-au completat orele de pregătire teoretică, se depune un nou dosar pentru a susține examenul teoretic. Dosarul se depune la Direcția de Înmatriculări și Permise Auto. Actele sunt:
Fişa de şcolarizare eliberată de către şcoala de şoferi;Cerere de examinare;Cazier judiciar cu mențiunea „Examen Auto”;Dovada achitării taxei pentru permisul auto;Copie Carte de identitate;Viză medicală.