În fiecare an, de 7 ianuarie, îl prăznuim pe Sfântul Ion. Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.
Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. În ziua de Sf. Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul, scrie Sfatul Parintilor. Ziua de Sf. Ion este considerată și „Ziua furcii”, ziua în care femeile își reiau treburile zilnice.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion
Lista numelor care se sărbătoresc de Sfântul Ion este destul de bogată. In 7 ianuarie le urăm La mulți ani lui Ion/ Ioan, Ioana. Din aceste trei nume principale s-au format derivatele Ionel, Ionuț, Ionică, Ioniță, Ivan, Jan, Jean, Nelu, Nică, Onuț, pentru bărbați. Lor li se adaugă Ionela, Ionelia, Ionica, Ionuța, Jana, Jeana, Oana, Onuța, Nela, pentru femei.
Alte nume derivate de la numele Ion care au fost preluate și în limba română sunt: Janina, Janos, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ioanichie, Iona, Ioannis, Ioanid, Ianos, Iova, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni și Yannos.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul
Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.
Sărbătorile lunii ianuarie 2025. Când sunt zile marcate cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox