Secretarul general al NATO l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru revenirea sa în funcția de președinte al SUA. Mark Rutte susține decizia lui Trump de a cere mai mulți bani statelor membre pentru bugetul militar.
„Cu președintele Trump din nou în funcție, vom crește turația cheltuielilor și producției de Apărare”, a spus Rutte într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, relatează agenția EFE.
‘Împreună putem realiza pacea prin forță, cu ajutorul NATO!’, a mai scris secretarul general al Alianței în mesajul în care i-a transmis lui Trump ‘cele mai sincere felicitări’ pentru revenirea la Casa Albă.
Fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia.
Acum, Rutte împărtășește și susține cererile președintelui republican al SUA de creștere substanțială a cheltuielilor pentru înarmare. Dar solicitarea lui Trump ca statele membre ale NATO să-și crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, procent pe care nici măcar SUA nu-l ating, este considerată nerealistă de statele Alianței.
Secretarul general al NATO susține că statele membre trebuie să treacă la o ‘mentalitate de război’, invocând amenințarea rusească, și le-a sugerat chiar să investească în Apărare ‘o mică parte’ din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistență socială.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ținta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării asumată în cadrul Alianței. O eventuală decizie de creștere a acestei ținte este așteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, și în prezent se desfășoară discuții pe acest subiect, dar multe state sunt reticente să își crească cheltuielile militare în contextul dificultăților bugetare.
Unele state membre ale Alianței vorbesc despre creșterea acestui angajament la 3% din PIB, dar se mențin în continuare diviziuni pe acest subiect în rândul țărilor europene.
Trump a amenințat în campania sa electorală că ar putea lua în considerare ieșirea SUA din NATO dacă celelalte state membre ‘nu-și plătesc facturile’. Totuși, Mark Rutte spune că nu crede că noul președinte american va lua o asemenea decizie.