Pentru mulți români, toamna este cel mai așteptat anotimp, dintr-un motiv foarte simplu: o mulțime de preparate delicioase sunt pregătite în această perioadă. Pastramă, must, murături, vin, cât și țuică, toate acestea vor ține gospodinele din țara noastră ocupate, în următoarea perioadă. Iar atunci când vine vorba despre țuică, un truc banal ne poate fi de ajutor, dacă fructele nu au fost suficient de dulci.
Țuica se numără printre băuturile tradiționale cele mai populare, în țara noastră. Iar de-a lungul toamnei, o cantitate impresionantă de prune urmează să fie folosită pentru a face această băutură.
Însă, ce putem face atunci când fructele nu au fost îndeajuns de dulci? Ei bine, există un truc ingenios, folosit de bunicii noștri, pentru a ne asigura că țuica rămâne la fel de bună.
Drodjia de bere ne poate fi de mare ajutor
În primul rând, trebuie să știm că drojdia de bere poate fi foarte utilă, atunci când vine vorba despre țuică.
Dacă ne-am confruntat cu un an în care a plouat mult, iar drojdia naturală de pe fructe s-a pierdut din cauza vremii, putem folosi puțină drojdie de bere, pentru ca procesul de fermentație să înceapă fără probleme. Astfel, chiar și atunci când prunele nu au suficient de mult zahăr, această drojdie va rezolva problema!
Trucurile ingenioase pentru o țuică perfectă
Chiar și zahărul poate fi util, atunci când facem țuică. În cazurile în care nu avem îndeajuns de multe fructe pentru a pregăti cantitatea de țuică pe care o dorim, putem să adăugăm zahăr, pentru a o spori. De asemenea, unii români folosesc zahărul pentru a obține o țuică mai tare și pentru a compensa pentru gustul fructelor ușor necoapte.
În general, atunci când ne-am confruntat cu un an călduros, prunele urmează să fermenteze mai repede, iar odată ce au fermentat, putem începe procesul de distilare. Cele mai bune prune sunt cele mici, românești, care au coaja subțire și o culoare ce tinde spre albastru.
Sursă text: Click.ro