Tiramisu este un desert de renume, care atrage gurmanzi din toată lumea. Însă, care este secretul său? Care este ceva special care face să fie atât de delicios, atât de irezistibil? Chef Adi Hădean, unul dintre cei mai apreciați bucătari din România, a decis să ne dezvăluie secretul său pentru a crea cel mai bun Tiramisu din lume.
Majoritatea gospodinelor și amatorilor de gastronomie știu să pregătească celebrul desert italienesc care e în vogă mai ales în sezonul cald, având în vedere că se servește rece. Pe lângă gustul desăvârșit, tiramisu este un preparat foarte simplu de pregătit, căci nu necesită coacere, și conține puține ingrediente. Pentru a face cel mai bun tiramisu în propria bucătărie, chef Adi Hădean a dezvăluit cea mai bună metodă de pregătire, iar noi ți-o punem la dispoziție.
După o carieră întreagă plină de creativitate și experimentare în bucătărie, el ne va prezenta un modul nou de a prepara acest desert clasic, cu ingredientele și tehnicile sale secrete.
Tiramisu este un desert originar din Italia, pregătit cu măiestrie și grijă de zeci de generații. Chiar dacă, în teorie, rețeta este una destul de simplă, există unele detalii la care trebuie să fii atent/ă ca să te asiguri că vei crea un desert pe gustul criticilor culinari. Spre exemplu, un secret pe care nu mulți îl cunosc este legat de prezența alcoolului în cremă. Chiar dacă inițial rețeta nu cuprindea și alcool, pentru a putea fi consumată și de către copii, italienii au decis să adauge cu timpul vinul de Marsala, un vin aromat și dulce.
Iată și alte secrete care ridică desertul la rang de artă!
Ingredientele necesare și prepararea Tiramisu
Pentru început, fii atent/ă la ouăle pe care le alegi pentru prepararea acestui desert. Specialiștii recomandă folosirea ouălor mari și ecologice. De asemenea, este indicat să fie proaspete, aflate la temperatura camerei (dacă le-ai ținut în frigider, scoate-le cu o jumătate de oră înainte de începerea procesului). Spală bine coaja lor înainte de folosire pentru a elimina orice riscuri de contaminare cu Salmonella.
Următorul pas aduce în prim plan baza desertului tău, și anume pișcoturile. Și acestea trebuie alese inteligent, insistă chef Adi Hădean. Spre deosebire de ouă, pișcoturile nu trebuie să fie proaspete, ci din contră, iar surplusul de zahăr trebuie înlăturat, scrie Divahair. Când vine vorba despre crema din interior, orice iubitor de tiramisu știe că acesta conține mascarpone, o brânză italienească dulceagă, densă și ușor gălbuie. Cumpără un mascarpone mai gras, calitativ, cu o textură „pufoasă” ce îți va delecta papilele gustative.
Acum ai ajuns la secretul despre care îți spuneam la început, alcoolul. Dacă ai șansa să procuri câțiva mililitri de vin de Marsala, te asigurăm că vei avea o experiență de neuitat când vei gusta produsul final în care l-ai încorporat. Adi Hădean recomandă și Amaretto ca alternativă, dar în niciun caz alt tip de alcool. Când vine vorba de cafeaua în care trebuie îmbibate pișcoturile înainte de a le așeza în tavă, e musai să o prepari cât mai tare. Adaugă apoi alcoolul și un păhărel de apă rece.
Nu uita că toată compoziția aceasta lichidă trebuie lăsată la răcit înainte să se înceapă montarea propriu-zisă a desertului. Inclusiv pudra de cacao trebuie să fie calitativă, având în vedere că va fi consumată în starea ei naturală, fără îndulcitori și fără să fie dizolvată în vreun fel.
Ne întoarcem la cremă și la ingredientele sale și menționăm că este foarte simplu de pregătit. Separă cu grijă ouăle, presară puțin zahăr peste gălbenușuri și bate-le până ce culoarea se deschide, iar zahărul se topește complet. Fără să faci risipă, bate albușurile până devin bezea (în mod tradițional albușurile ouălor nu se folosesc pentru cremă, dar acestea dau un plus de textură și gust desertului și, în plus, combați astfel risipă). Încorporează gălbenușurile și albușurile într-un bol mai mare și adaugă crema de mascarpone încetul cu încetul, pentru a menține bulele de aer ce oferă textură cremei.
Montarea desertului italienesc
Montarea este simplă, dar trebuie realizată cu grijă pentru a te asigura că straturile se vor evidenția frumos. Așa că fii foarte atent/ă! Pișcoturile trebuie prinse de mijloc și îmbibate în amestecul de cafea cu alcool cu suprafața netedă în jos. După 2-3 secunde ridică-le vertical și scutură-le puțin pentru a scăpa de surplusul de lichid, apoi așază-le cu grijă în tavă.
Adaugă un strat consistent de cremă, împărțind în jumătate cantitatea ce trebuie rezervată pentru două straturi. Apoi pudrează cu un strat subțire de cacao și continuă cu pișcoturile și crema, în aceeași manieră. Presară un strat mai consistent de cacao la final, înainte de a pune desertul la frigider. Păstrează tiramisu la rece la aproximativ 2-4 grade Celsius pentru opt ore. Și gata!