Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF – www.biff.com.ro), singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, a intrat în linie dreaptă. Evenimentul se desfășoară între 19 și 29 septembrie 2024 și aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție. 

”La ediția 20 aniversară sunt bucuros să aduc în secțiunea istorică de la BIFF, două proiecte mari: “Enigmele României” cu Dl. Marcel Iureș și “Tovarășu, facerea, gloria și desfacerea unui dictator”. Sunt proiecte de interes istoric, mai ales al doilea, despre istoria recentă a României după Primul Război Mondial. Primul sezon din Enigmele României este produs pentru History Channel, iar “Tovarășu, facerea, gloria și desfacerea unui dictator” este produs pentru ProTV / VOYO, ambele producții independente ale Chainsaw Film Productions împreună cu Dl. John Florescu, producător executiv. Cred în puterea istoriei asupra noilor generații care caută simboluri de urmat, iar istoria bine înțeleasă în prezent îți dă o direcție către viitor”, declară producătorul de film Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF 2024.

„A fost o mare plăcere să îl avem pe Marcel Iureș ca prezentator al „Enigmelor României”. Prin seria noastră documentară de 5 episoade, am scos la lumină secrete și mistere puțin cunoscute din istoria României și le-am adus în atenția publicului împreună cu HISTORY Channel. Sunt încântat că acum sunt incluse în secțiunea istorică de la BIFF, ca parte a Turneului Național de Educație Istorică organizat de Dan Drăghicescu”, subliniază producătorul de film John Florescu, născut în SUA dar de origine română.

”Tovarășu: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator” este o poveste care trebuia spusă într-un mod echilibrat – un portret clar al omului care a avut cel mai mare impact – fie în bine, fie în rău – asupra poporului român în secolul XX”.

”Tovarășu: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator” va fi proiectat duminică, 22 septembrie, la 19.30, la Cinema Muzeul Țăranului, iar seria ”Enigmele istoriei” (Episodul 1: JAFUL DE LA MUZEUL BRUCKENTHAL; Episodul 2: Minunea de la Maglavit; Episodul 3: Moartea lui Mihai Eminescu; Episodul 4: MISTERUL YACHTULUI OSTARA) va fi proiectată vineri, 27 septembrie, de la 19.30, la Grădina cu Filme – Cinema & More.

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, cea de-a XX-a ediție va cuprinde următoarele secțiuni: Competiția oficială de lungmetraj, Panorama, Istorie și Cinema, Autori români, Retrospectiva Radu Mihăileanu și Retrospectiva Philippe Lesage.

Secțiunea „Istorie și Cinema” la BIFF este la a patra ediție în 2024 după succesul de acum 4 ani când am lansat-o pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921- 2021. Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”, menționează Dan Drăghicescu. Filmele istorice sunt buni ambasadori culturali internaționali dar și la nivel național și trezesc un interes pentru tinerele generații prin proiecțiile din festivalurile de film. BIFF este singurul festival de film internațional din București care se bucură de o secțiune de film istoric.

Președintele onorific al ediției aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului internațional BIFF 2024 sunt: regizorul și scenaristul canadian Philippe Lesage, președintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor și jurnalist independent franco-român, actrița Ana Ularu, regizorul, scenaristul și actorul Valeriu Andriuță și producătoarea de film lituaniană Marija Razgutė.

Biletele pentru BIFF pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro (https://eventbook.ro/festival/bucharest-international-film-festival). De asemenea, biletele pot fi achiziționate, în limita locurilor, și de la casele de bilete ale sălilor de cinema care vor găzdui proiecțiile BIFF 2024. Programul detaliat al BIFF 2024 poate fi parcurs la următorul link: https://www.biff.com.ro/program/.

BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție internațională dedicată filmelor de lungmetraj din Capitală iar filmele sunt premiere naționale, mai putin cele din secțiunea autori români.

Bucharest International Film Festival (BIFF), proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic și sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Partenerii BIFF sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – CREART, Ambasada Canadei în România, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund și Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.

Filmele care vor purta amprenta BIFF 2024 vor rula anul acesta în patrulocații: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, CREART – Grădina cu filme și Cinemateca Eforie.

BIFF este singurul festival de film internațional din București care are secțiunea de documentar și film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 ani de la naștere, inițiată de către Dan Drăghicescu. Sectiunea de film istoric este prezentată de Regina Maria Dental Clinics.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival.

 

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here