Zeci de mii de studenți au manifestat sâmbătă la Novi Sad, în Serbia, pentru a marca împlinirea a trei luni de la prăbușirea acoperișului gării din oraș, care a declanșat o mișcare națională de protest împotriva autorităților, scriu agențiile străine. 

Protestatarii au ocupat trei poduri care traversează Dunărea în cel de al doilea oraș ca mărime a țării de la ora locală 15.00 (14.00 GMT) și au rămas pe ele trei ore, după care au plecat spre cel mai mare pod din oraș, unde vor să petreacă noaptea.

“Cred că schimbarea va veni datorită acestei generații, pentru că și-a adus energia, ceva de care societatea noastră avea mare nevoie. Nu cred că Novi Sad a mai văzut o astfel de mișcare și sunt sigur că generația Z (tinerii născuți între anii 1990 și 2000) vor aduce schimbarea”, a declarat Nedeljka Mijanovic, student la drept.Manifestații au avut loc aproape zilnic după moartea a 15 persoane în urma prăbușirii, pe 1 noiembrie, a unei părți a acoperișului gării din Novi Sad, care tocmai fusese renovată.Accidentul a alimentat furia sârbilor împotriva corupției și a absenței controalelor în marile proiecte de construcție și l-a constrâns pe prim-ministru să demisioneze.

“Nu există să ne întoarcem înapoi, nu ne este teamă, nu vom ceda nimic”, a declarat pentru AFP Jelena Vuksanovic, studentă la filosofie la Novi Sad, în timp ce manifestanții se îndreptau spre centrul orașului, agitând drapele și pancarte.

Studenții au preluat conducerea mișcării de protest, una dintre cele mai importante cu care Serbia s-a confruntat în ultimii ani.Plecarea prim-ministrului Milos Vucevic, anunțată marți, nu i-a convins pe studenți să deblocheze universitățile pe care le ocupă de săptămâni.

Ei estimează că încă nu li s-au satisfăcut revendicările: o creștere cu 20% a bugetului pentru învățământ superior, publicarea tuturor documentelor legate de renovarea gării, arestarea persoanelor suspectate că au agresat studenți și profesori de la începutul manifestațiilor, renunțarea la urmărirea penală a studenților arestați, scrie Agerpres.

Român expulzat din Serbia. Ministerul de Externe și Ambasada la Belgrad au cerut explicațiiPreședintele Aleksandar Vucic, care oscilează între apeluri la dialog și acuzații de ingerințe străine, a grațiat miercuri 13 persoane arestate de la începutul protestului și a afirmat că noi documente legate de lucrările la gară vor fi publicate.Zeci de anchete au fost deschise împotriva unor persoane suspectate că i-au atacat pe manifestanți, iar ministrul finanțelor, Sinisa Mali, a anunțat joi că înscrierea la universitate va costa cu 50% mai puțin.

Joi, sute de studenți au plecat de la Belgrad pentru a mărșălui spre Novi Sad, un traseu de 80 km în cursul căruia au fost salutați de locuitorii din orașele și satele traversate.

“Așa ceva nu se vede decât o dată în viață”, a declarat Dalibor Mitrovic, de 45 de ani, locuitor din Novi Sad, unde primele grupuri de studenți au ajuns vineri seară.Studenții, care au surprins prin organizarea lor, se țin la distanță de partidele de opoziție, afirmând că nu vor ca mișcarea los să devină politică.Opoziția încearcă să-și găsească locul în această mișcare de contestare și cere formarea unui guvern de tranziție însărcinat cu organizarea de alegeri libere.

În fața manifestațiilor care nu scad în intensitate, președintele ar putea alege să convoace noi alegeri fără a trece prin organizarea unui guvern de tranziție. Marți, el și-a dat un termen de “zece zile” pentru a lua o decizie.

Incident grav în Serbia. O tânără a intrat cu mașina în plin în oamenii prezenți la un protest

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here