Resturile de paste, orez, pâine sau cartofi pot avea beneficii pentru microbiomul intestinal dacă respecți regula: „mănâncă a doua zi”.
Într-un video recent publicat pe TikTok, medicul nutriționist Karan Rajan spune că există „o metodă foarte ușoară de a îmbunătăți sănătatea intestinală” fără un efort suplimentar. Tot ce trebuie să faci este să consumi carbohidrații „a două zi”. Resturile de paște, orez, pâine sau cartofi pot avea beneficii pentru microbiomul intestinal dacă respecți această regulă.
Motivul este amidonul rezistent, precum și un proces chimic prin care acesta trece, numit retrogradare.
De ce carbohidrații consumați la ceva timp după preparare sunt mai sănătoși
Când carbohidrații sunt incalziti, granulele de amidon absorb apă și își pierd structura cristalină. Apoi, după ce carbohidrații se răcesc, lanțurile de amidon se reformează și se rearanjeaza într-un mod care este mai rezistent la digestie, potrivit huffingtonpost.co.uk.
Acest proces înseamnă că acum carbohidrații sunt retrogradati sau devin amidon rezistent.
Prin urmare, sunt mai rezistenți la digerarea în intestinul subțire și sunt șanse mai mici să fie absorbiți. În schimb, mâncarea ajunge în intestinul gros, ceea ce înseamnă că organismul tău obține mai puține calorii din paștele, orezul sau cartofii rămași de la masă precedentă.
Astfel, spune Dr. Raj, îți hrănesc probioticele, bacteriile intestinale benefice, și mai puțîn pe ține. Iar acest lucru este deosebit de benefic pentru sănătatea intestinală. Mai mult, încărcătură glicemica este redusă însemnând că durează mai mult că nivelul zahărului din sânge să crească, comparativ cu atunci când consumi aceste alimente imediat după preparare.
Probioticele susțîn bună funcționare a sistemului digestiv, ceea ce este un ajutor important atunci când vrem să slăbim. „Bacteriile se află în intestine și intră în contact cu alimentele pe care le mănânci, influențând modul în care absorbi nutrienții”, declara medicul nutriționist Amy Gorin. De asemenea, o sănătate intestinală bună a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvoltă depresie, precum și cu imbunatirea sistemului imunitar și scăderea inflamației din corp.
În ceea ce privește pâinea, dacă o congelezi, o decongelezi și apoi o prăjești vei obține beneficii similare. Ovazul, legumioasele și bananele verzi îți oferă, de asemenea, beneficiile aduse de amidonul rezistent.
Dr. Raj spune că preparatele bogate în amidon, pe care nu le-ai consumat în totalitate, ar trebui ținute la frigider sau congelator timp de câteva ore și nu ar trebui reîncălzite de mai multe ori.