În viața de zi cu zi, semaforul este un element esențial al traficului urban, iar respectarea semnalizării rutiere este crucială pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Cu toate acestea, există momente în care interpretarea regulilor poate genera confuzii și poate duce la întrebări legate de legalitate și responsabilitate. Deși majoritatea șoferilor sunt conștienți de obligația de a opri la semaforul roșu, există o situație specifică în care trecerea pe galben nu numai că este permisă, dar este și o măsură prudentă. Această excepție, deseori neînțeleasă, poate salva nu doar o dotare de timp prețios, ci și potențiala sancțiune din partea autorităților. 

În general, semafoarele sunt instalate în intersecții, pentru a stabili ordinea de trecere a autovehiculelor. Dar putem întâlni semafoare și la trecerile de pietoni sau în zonele unde se execută lucrări.

Ce obligație au șoferii la întâlnirea unui semafor

Conform legii, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită, în această ordine:

Semnalele polițistului;

Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);Semnalele luminoase ale semaforului;Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);Indicatoarele rutiere;Marcajele rutiere;Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).

Așadar, dacă în intersecție nu se află un polițist și nici nu ne intersectăm cu o mașină de intervenție, atunci trebuie să respectăm culoarea semaforului.

Astfel, semnalul luminos indicat de semafor semnifică:

verde = ai drept de trecereroșu = nu ai drept de treceregalben = ești obligat să oprești.

Sancțiuni pentru trecerea pe roșu la semafor

Conform legii, atunci când semaforul indică roșu, nu ai drept de trecere.

„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2),  din legea circulației.

Șoferii care trec pe roșu își pun viața în pericol, dar și pe a celorlalți participanți la trafic.

Sancțiunea pentru trecere pe roșu este de 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile, scrie promotor.ro. Ceea ce înseamnă că amenda poate ajunge la 825 de lei.

Carburanții, tot mai SCUMPI. Cât costă litrul la pompă

Sancțiune trecere pe galben la semafor

Nu doar trecerea pe culoarea roșie a semaforului se sancționează, ci și trecerea pe galben.

„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de locurile prevăzute în Art. 83 alin. (2), cu excepția situației în care, la apariția semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță”, stabilește Art. 84 alin. (1) din legea 195/2002.

Astfel, pentru trecere pe galben la semafor sancțiunea este de 2-3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o amendă între 330 lei și 495 de lei.

Singura situație în care se poate trece pe galben la semafor e atunci când mașina nu poate fi oprită în siguranță.

Ce faci când e galben intermitent la semafor?

În momentul în care semaforul este galben intermitent, se aplică următoarele reguli:

– se permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc

– aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos.

Așadar, atunci când întâlnim galben intermitent, trebuie să respectăm indicatoarele și marcajele rutiere din acea intersecție. Iar când acestea nu există, se aplică regula de acordare a priorității.

Românii dau năvală în Bulgaria ca să facă plinul, după desființarea controalelor la graniță (presa străină)

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here