S-au înmulțit atacurile urșilor, mai mult sau mai puțin violente, asupra oamenilor, motiv pentru care asociația World Wide Fund România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urși.  

„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potențialele riscuri la nivelul localităților și fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urșii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunciat de presă al organizației.

Ce facem dacă ne atacă un URS? A apărut chiar și sprayul care-i pune pe fugă

De asemenea, harta include și cazurile apaărute în presă privind atacurile ursului asupra omului.

„La ora actuală există suficiente resurse, atât din datele pe care le deține Ministerul, cât și din studiile pe teren și observațiile realizate de ONG-urile specializate în carnivore mari pentru a avea un tablou edificator al zonelor de risc. E nevoie doar ca Ministerul Mediului să le centralizeze, să genereze aceste hărți și să le facă publice”, subliniază Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului Specii și Arii protejate WWF-România. 

Hărțile cu zone de risc

Harta zonelor critice de conectivitate realizată de WWF-România și partenerii din proiectul ConnectGREEN:

 

 Ea este tânăra sfâșiată de urs în Munții Bucegi. Diana avea 19 ani și a terminat liceul de curând

Harta zonelor de risc pentru conflictele om-urs la nivel național – Proiectul Life for Bear, ICAS Brașov:

 

Harta pagubelor create de urs la nivel național, 2021 – 2018 – Proiectul Life for Bear, ICAS Brașov:

 

În Munţii Carpaţi trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare de urs, peste 40% din urşii Europei, „însă această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări – populaţia”. “Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate”, a subliniat Ministrul Mediului.

În acest context, el a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populaţiei de urs brun din Europa şi să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie.

De asemenea, el a menţionat că, în ultimii 20 de ani, în România, 26 de oameni au fost ucişi de urşi şi 274 persoane au fost desfigurate. Marți, a murit a 27 persoană, o tânără atacată de urs în Bucegi, pe traseul montan Jepii Mici.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here