Hidroxidul de sodiu, cunoscută drept soda caustică, este un compus chimic extrem de reactiv, cunoscut atât pentru efectele benefice de curățire, cât și pentru cele distructive, în special în contact cu pielea. Datorită acestei reactivități ridicate, poate reacționa cu multe substanțe, inclusiv unele tipuri de plastic. Este util să știm care sunt aceste tipuri, pentru că o serie de ustensile casnice care pot intra în contact cu soda caustică, în timp ce spălăm, sunt din plastic 

Nu toate tipurile de plastic reacționează în mod similar în contact cu soda caustică; unele pot rezista la acțiunea sa, în timp ce altele pot fi afectate semnificativ.

Polietilena, polipropilena sau PVC (policlorura de vinil), sunt susceptibile la acțiunea sodei caustice. Hidroxidul de sodiu poate reacționa cu legăturile chimice din structura polimerilor, cauzând descompunerea lor și, în cele din urmă, topirea materialului.

Polietilena (PE) este folosită pentru ambalaje, saci de plastic, sticle de apă, țevi și multe altele. Există două tipuri principale de polietilenă: polietilenă de înaltă densitate (HDPE) și polietilenă de joasă densitate (LDPE).

Polipropilena este un plastic durabil, rezistent la căldură și la substanțe chimice. Este folosit pentru ambalaje, recipiente pentru alimente, componente auto și multe altele.

Policlorura de vinil (PVC) este un plastic rigid și durabil, cu rezistență la foc și substanțe chimice. Este utilizat în conducte, țevi de canalizare, profile pentru ferestre și uși, jucării și alte aplicații.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here