Pe 8 octombrie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege important ce vizează îmbunătățirea experienței utilizatorilor rețelei de drumuri naționale. Această propunere legislativă aduce modificări semnificative în cadrul Legii nr. 226/2023, având ca scop facilitarea plății rovinietei pentru conducătorii auto.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 8 octombrie, un proiect de lege ce le oferă utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale opţiunea de a achita rovinieta în termen de maxim 24 de ore de la data de începere a valabilităţii acesteia.
Modificarea adusă de această lege reflectă dorinţa de a adapta procesul de plată la ritmul dinamic al vieţii cotidiene. Adesea, utilizatorii carosabilului se află în situaţii în care trebuie să efectueze plăţi rapid sau chiar uită să-şi procure rovinieta la timp, ceea ce poate conduce la sancţiuni. Prin introducerea acestui termen de 24 de ore, legislaţia creează o marjă de confort pentru şoferi, eliminând presiunea de a plăti anticipat.
Propunerea legislativă a fost discutată şi aprobată cu scopul de a simplifica procedurile administrative şi de a reduce amenzile pentru cei care, din diverse motive, nu reuşesc să cumpere rovinieta înainte de a porni la drum. Extinderea intervalului de plată este văzută ca o măsură care va contribui la creşterea conformării utilizatorilor la regimul de taxare al drumurilor, dar şi la armonizarea cadrului legislativ cu practicile internaţionale.
”Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în Romania pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”, se arată în proiect.
Proiectul a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.