Cel mai recent sondaj CURS plasează Alianța PSD-PNL la 53% în intenția de vot, urmată de Dreapta Unită și AUR, cu câte 14%. Partidul condus de George Simion a scăzut în preferințele românilor de la ultima cercetare CURS cu 7%.
Pe următoarele locuri în intenția de vot pentru europarlamentare sunt SOS ( partidul Dianei Șoșoacă) și UDMR, cu câte 5%. PUSL, cotrolat de Dan Voiculescu, cu Piedone principal exponent, este plasat la 4%.
Întrebați pe cine ar vota la alegerile locale, 35% dintre cei intervievați au indicat PSD, 21% PNL, câte 13% Dreapta Unită și AUR, iar 5% UDMR. Partidul lui Soșoacă și PUSL sunt plasați la 4%. Alte partide, cu câte sub 2% fiecare, fără a fi nominalizate, au fost indicate de 5% dintre respondenți.
Legat de principalele probleme ale țării care ar trebui abordate cu prioritate de Guvern, 21% dintre cei intervievați au arătat spre venituri și nivelul de trai, 10% au indicat sănătatea, 10 % corupția, 10% inflația, prețurile.
Alți 9% s-au referit la economie/industrie, 8% locurile de muncă, 6% educația. Pe următoarele locuri sunt infrastructura (4%), siguranța cetățeanului (3%), războiul (3%), clasa politică (2%) și agricultura (1%). 8% au selectat varianta nu știu/ nu răspund, iar 5% altele.Din sondaj reiese ca 47% dintre cei intervievați consideră ca localitatea în care locuiesc se îndreaptă mai degrabă într-o direcție bună, în timp de 46% au o părere opusă. 7% au selectat varianta nu știu/nu răspund.
În cadrul aceluiași sondaj, românii au fost întrebați dacă știau că țara noastră a câștigat procesul cu Gabriel Resources în cazul Roșia Montana și că această companie ar trebui să plătească României 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată. Un procent de 65% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ și negativ doar în proporție de 28%.
Întrebați al cui este meritul, în proporție covârșitoare, respondenții au indicat avocații și experții care au lucrat la acest caz (42%), protestatarii (10%), Guvernul actual (9%). 4% au spus că a fost un „noroc“.
La sondajul CURS au răspuns 1.067 de adulți, cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor este față-în-față, la domiciliul respondenților.