Un nou sondaj INSCOP dat publicității astăzi arată pe cine vor să pună românii în fruntea țării: ce fel de candidat votează la alegeri?  

Întrebați cum ar trebui să fie viitorul președinte al României, 67.5% dintre români ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17.1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3.9% spun că acest aspect nu contează, iar 11.5% nu știu sau nu răspund.

Iată cum arată profilul președintelui:

”Marea majoritate a românilor declară că și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență. În ceea ce privește relația cu partidele politice, românii sunt împărțiți în două tabere relativ egale, jumătate declarând că preferă un președinte independent de partide, iar cealaltă că preferă ca președinte reprezentantul unui partid. Opțiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului președintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ele pot avea o influență și asupra opțiunilor de tur întâi doar în măsura în care va deveni relevantă o dezbatere despre profilul dezirabil al președintelui”, spune Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special: votanții lui Mircea Geoană și ai Elenei Lasconi, votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București sau din urbanul mare. 

Ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental mai ales: votanții lui George Simion, votanții AUR, cele cu educație primară și utilizatorii de TikTok.

70.6% dintre cei intervievați declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență, iar 24.5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3.7% spun că acest aspect nu contează, iar 1.2% nu știu sau nu răspund.

Ar prefera ca viitorul președinte al României să fie cineva mai tânăr în special: votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții USR și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Votanții lui Marcel Ciolacu și ai lui Mircea Geoană, votanții PNL și ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporție mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență.

44.5% dintre participanții la sondaj ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide. 41.9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcție în stat. 7.1% spun că acest aspect nu contează, iar 6.5% nu știu sau nu răspund.

Metodologie: 

Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. 

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here