Mare atenție de unde cumpărați carnea pentru sărbători! Specialiștii avertizează că în piețe poate fi găsită foarte ușor carne infestată cu trichineloză. Consumatorii pot ajunge cu probleme grave la spital.
Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii se pregătesc să-și umple mesele cu preparate tradiționale din carne de porc. Însă, specialiștii atrag atenția asupra unui pericol ascuns în carnea de porc provenită din surse neautorizate: trichineloza, o boală parazitară gravă care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Trichineloza este o boală cauzată de un parazit numit Trichinella spiralis, care se poate regăsi în carnea infestată de porc. Consumul de carne infestată, necontrolată sanitar-veterinar, poate duce la contaminare, provocând simptome grave, cum ar fi febră, dureri musculare intense, probleme respiratorii și chiar complicații cardiovasculare. În cazuri severe, netratată la timp, boala poate fi fatală.
Autoritățile sanitar-veterinare recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze carne de porc doar din magazine autorizate sau de la ferme certificate, unde carnea este testată pentru trichineloză. În piețele neautorizate sau direct de la persoane necertificate, riscul de a găsi carne infestată este semnificativ mai mare.