Cel puţin 73 de oameni au murit şi alte sute de persoane au fost rănite în confruntările care au avut loc duminică în Bangladesh, pe fondul unor ample proteste antiguvernamentale. Poliția a folosit gaze lacrimogene şi gloanțe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de manifestanți. 

Guvernul a declarat duminică stare de asediu pe termen nelimitat la nivel naţional, fiind prima dată când ia o astfel de măsură de când au început protestele, luna trecută. De asemenea, s-a anunţat o vacanţă generală de trei zile începând de luni, potrivit Reuters

Tulburările, care au determinat guvernul să oprească serviciile de internet, reprezintă cel mai mare test pentru premierului Sheikh Hasina,  în cei 20 de ani de regim, după ce a câştigat un al patrulea mandat consecutiv.

Criticii lui Hasina, împreună cu grupurile pentru drepturile omului, au acuzat guvernul său de folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, acuzaţie pe care aceasta şi miniştrii săi o neagă.

Protestatarii au blocat marile autostrăzi duminică, în timp ce studenţii manifestanţi au lansat un program de non-cooperare pentru a cere demisia guvernului, iar violenţele s-au răspândit în întreaga ţară.

Doisprezece poliţişti au fost ucişi în bătaie în districtul Sirajganj din nord-vestul ţării, a declarat Bijoy Bosak, oficial al poliţiei.

Cel puţin opt persoane, inclusiv doi studenţi şi un lider al partidului de guvernământ, au fost ucise şi zeci au fost rănite pe fondul confruntărilor violente din mai multe locuri din capitala Dhaka, au declarat poliţia şi martorii.

Autorităţile din Bangladesh au ordonat duminică furnizorilor de telecomunicaţii din ţară să oprească 4G, dezactivând efectiv serviciile de internet, potrivit unei note guvernamentale confidenţiale consultate de Reuters.

  

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here