Statul îi protejează pe superbogați! Taxa pe lux, care i-ar fi taxat mai dur pe cei care au case sau mașini incredibil de scumpe a fost amânată și se aplică abia din toamnă, de la finalul lunii septembrie. Scuza ministrului de Finanțe este că nu a știut că măsura nu se poate aplica, pentru că nu există date clare despre valoarea proprietăților. Asta deși subiectul a stârnit controverse înainte de adoptarea măsurii. Între timp, în state precum Italia, o astfel de taxă se aplică deja fără probleme. Protejarea superbogaților prin amânarea taxei pe lux

„Taxa aceasta pe lux, așa cum ați denumit-o, are nevoie de anumite informații care nu sunt la îndemâna contribuabilului. În deciziile de impunere, pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabilului, nu există. Și atunci, omul nu știe dacă datorează sau nu datorează, fiindcă n-are informații cu privire la valoarea impozabilă.”, a declarat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Este explicația ministrului de Finanțe după ce a amânat cu cinci luni introducerea taxei pe lux. Măsura, care ar fi introdus un impozit suplimentar pe casele mai scumpe de 2,5 milioane de lei și pentru mașinile care valorează mai mult de 375.000 de lei, se va aplica abia de la finalul lunii septembrie.

Taxa pe lux, amânată până în toamnă. Explicația ministrului

Reporter: Având în vedere că este o măsură care a fost adoptată și despre care s-a vorbit foarte mult, dar acum ne spuneți că contribuabilii, din cauza acestui mecanism, să spunem deficitar, nici măcar nu știau dacă datorează sau nu bani statului, putem spune că atunci este o măsură care a fost promovată pur în scop populist, pentru că sună bine, având în vedere că momentan ea nu este aplicabilă? De ce nu a fost anunțată abia după ce era și aplicabilă?

Marcel Boloş: Acum, când am gândit impozitul pe marile proprietăți sau pe lux, mecanismul a fost cel pe care l-am avut aprobat prin lege și am văzut că nu dă rezultate. 

Reporter: Şi, deci la momentul la care ați făcut, ați luat această măsură, nu știați că nu aveți aceste date?

Marcel Boloş: Datele sunt la autoritățile locale. ANAF-ul este la nivelul autorității centrale. Deci, practic trebuia cumva să coroborăm aceste date. 

În plus, statul nu știe nici câți bani ar urma să încaseze la buget.

„Este prematur de spus care este suma pe care o vom încasa. Deocamdată, mecanismul trebuie pus la punct.”, a completat politicianul.

Între timp, în state precum Italia, luxul este taxat dur. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here