Deși românii cer cu insistență adoptarea monedei unice europene, alte țări se arată reticente în a trece la euro. Motivul principal este o explozie a prețurilor după ce țara va adopta euro.
Mai mult de două treimi dintre polonezi nu își doresc trecerea la moneda euro, arată un sondaj recent comandat și publicat de un portal local. Atât susținătorii guvernului condus de Donald Tusk, cât și votanții opoziției se arată reticenți cu privire la schimbarea monedei.
Sondajul, publicat duminică, 31 martie, arată că aproape jumătate dintre respondenți sunt total împotriva renunțării la zlot, în timp ce peste 17% „probabil nu” își doresc trecerea la moneda unică. Peste jumătate dintre respondenții care susțin actualul guvern nu vor ca Polonia să treacă la euro, în timp ce aproape 95% dintre susținătorii partidelor de opoziție s-au poziționat împotriva măsurii.
Sondajul indică faptul că îngrijorările principale ale polonezilor se leagă de creșterea prețului pentru necesitățile de zi cu zi și de crearea unei legături de dependență între deciziile luate la nivelul UE și politica fiscală a țării, conform Euractiv. Totuși, Varșovia încă nu îndeplinește toate criteriile pentru aderare, printre care stabilitatea prețurilor sau a ratei de schimba valutar, conform sursei citate.
Polonia este una dintre cele șapte state membre care nu au trecut la euro, alături de Bulgaria, Cehia, Danemarca, România, Suedia și Ungaria. La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cel mai nou membru al zonei euro.