Informațiile dintr-un dosar de corupție dezvăluie modul în care Cristina Guseth, șefa organizației Freedom House România, care este finanțată de George Soroș, a comandat articole de presă negative, cu un limbaj neadecvat, îndreptate împotriva judecătoarei Lia Savonea.
Interceptări incredibile au fost publicate de site-ul G4media privind o operațiune de linșare mediatică a judecătoarei Lia Savonea, președinta Curții de Apel București, un caz în care au existat bănuieli rezonabile de șantaj la adresa judecătoarei. În aces caz apar șefa unui ONG macovist, finanțat de Gerge Soros, un procuror DNA și ziariștii de casă ai Parchetului Anticorupție.
Directoarea ONG-ului Freedom House Cristina Gușeth, celebră pentru prestația dezastruoasă pe care a avut-o în 2015 la audierile din Parlament pentru funcția de ministru al Justiției, a fost interceptată în timp ce stabilea cu procurorul Cristian Ardelean de la DNA Oradea, în prezent la Parchetul Tribunalului Bihor, temele pentru ziariștii de casă ai DNA cu care să o atace pe Lia Savonea.
În timp ce instrumenta dosarul privindu-i pe foștii procurori DNA Oradea Ciprian Man și Cristian Ardelean, procuroarea SIJ Puiu Zarafina a solicitat ICCJ emiterea unor mandate de supraveghere pe numele directoarei Freedom House Cristina Guseth și procuroarea DNA Alexandra Alexandra Carmen Lancranjan. Măsura a fost cerută după interceptarea unor discuții din 5 iunie 2019 dintre șefa Freedom House și procurorul DNA Cristian Ardelean, acesta aflându-se sub mandat de interceptare în dosarul cu Ciprian Man.
În discuția respectivă era mentionată si numele Alexandra, cel mai probabil procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, si in care se făcea planul pentru atacarea mediatică a Liei Savonea. În urma discuțiilor dintre Cristina Gușeth si Cristian Ardelean procuroarea SIJ a considerat că există că există bănuiala rezonabilă de comiterea infracțiunii de șantaj față de președinta Consiliului Superior al Magistraturii Lia Savonea care „dacă nu este deloc f***** în presă, asta face ce vrea”. Era vorba de constrângere psihică, în sensul de a impune prin articole de presa denigratoare și plasmuite să retragă proiectul ghidului de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass media.
Cristina Gușeth îi explica procurorului DNA Cristian Ardelean că s-a apucat să agite lumea în acest sens. Gușeth îi transmite lui Adrelean că până la acel moment nu a scris decât Burlă, cu referire la Virgil Burlă, jurnalist de casă al DNA, dar că a vorbit deja cu alți jurnaliști cunoscuți, ca făcând parte din aparatul de propagandă a DNA-ului lui Koveși: Liviu Avram, Ionel și Costache, cei doi din urmă fiind identificați de procuroarea Puiu Zarafina drept Ionel Ionel Stoica și Alex Costache.
Cazul, prezentat în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, a provocat o serie de reacții:
„Oamenii buni, de acum înainte când citiți articolele lui Liviu Avram, Ionel Stoica, Alexandru Costache, să știți de unde vin subiectele respective” a spus realizatoarea emisiunii, Anca Alxandrescu.
„Era ghidul de bune practici. Ei vroiau să primească informații pe surse de la procurorii lor din DNA și să-i îngroape pe unii, ceea ce au și făcut. Iar doamna Savonea spunea că un procuror care face o anchetă nu are voie să dea informații la presă, ceea ce este un lucru de bun simț” a spus jurnalistul Andrei Bădin.
„Dar fac în continuare, pentru că sub aceste semnături în continuare apar informații din dosare, date cu dedicație, ca să execute pe cine trebuie,” a adăugat Anca Alexandrescu.
„Eu am auzit mai demult niște povești cu practicile astea ale DNA-ului. Mi s-a povestit cum un suspect pe care îl ancheta DNA, om de afaceri, primea listă de nume de ziariști „te duci și le dai bani la ziariștii aștia să-l lovească pe omul de afaceri pe care urmează să-l luam.” Și persoana respectivă dădea bani, pe contracte de publicitate,” a spus Daniel Florea, fost ofițer SRI.