În noaptea de marți spre miercuri, cerul a oferit un spectacol rar și impresionant, vizibil din diverse colțuri ale lumii, inclusiv din România.  

Mii de oameni din Statele Unite, Norvegia, Marea Britanie, Franța și România au avut ocazia să admire o „Super Lună a Recoltei”, un fenomen astronomic fascinant. În plus, această Super Lună a fost însoțită de o eclipsă parțială de Lună, adăugând un element suplimentar de mister și frumusețe spectacolului nocturn.

Super Luna a făcut senzație pe cer

Super Luna apare atunci când luna plină coincide cu momentul în care satelitul nostru natural ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ pe traiectoria sa eliptică. Noaptea trecută, Luna s-a aflat la aproximativ 355.000 de kilometri de planeta noastră, ceea ce a făcut-o să pară mai mare și mai strălucitoare decât de obicei. Fenomenul a fost denumit „Luna Recoltei”, un termen ce provine de la triburile amerindiene, care asociau această ultimă lună plină înainte de toamnă cu perioada recoltelor abundente.

În România, eclipsa parțială de Lună a putut fi urmărită începând cu ora 3:39 și s-a încheiat la ora 7:05, momentul maxim fiind înregistrat la 5:44. În timpul eclipsei, o parte a Lunii a intrat în umbra Pământului, creând o scenă cosmică captivantă.

Spectacolul văzut din întreaga lume

În mai multe părți ale lumii, Super Luna a fost atent documentată de fotografii profesioniști și amatori deopotrivă. În Europa, imaginile fabuloase au fost surprinse de fotografii Agenției France-Presse (AFP) în diverse locuri, iar în America de Nord, orașe precum Dallas și Arlington din Texas au fost locuri excelente pentru observarea fenomenului. De asemenea, scene impresionante au fost înregistrate și în Norvegia, conform imaginilor furnizate de Associated Press.

Chiar dacă eclipsa parțială de noaptea trecută nu a avut o amplitudine foarte mare, doar partea superioară a Lunii intrând în umbra Pământului, spectacolul oferit a fost unul memorabil pentru cei care au avut ocazia să-l privească.

Ce este o Super Lună?

Luna Pământului urmează o traiectorie eliptică, ceea ce înseamnă că nu se află mereu la aceeași distanță de planetă. O Super Lună apare atunci când Luna este la cel mai apropiat punct de Pământ și coincide cu faza de lună plină. Astrofizicianul australian Dr. Sara Webb de la Universitatea Swinburne din Melbourne explică faptul că Super Luna din această noapte s-a aflat la aproximativ 357.000 km de Pământ, cu 27.000 km mai aproape decât în mod normal.

În timp ce Super Luna poate fi admirată de pe întreg globul, eclipsa parțială de Lună a fost vizibilă doar în anumite regiuni. Cei din America de Sud, vestul Africii și vestul Europei au avut cele mai bune condiții de vizionare, în timp ce în alte părți ale lumii, fenomenul nu a fost vizibil.

Alinierea cosmică – între Soare, Pământ și Lună

Eclipsele lunare, fie ele totale sau parțiale, sunt rezultatul alinierilor rare dintre Soare, Pământ și Lună. În cazul unei eclipse parțiale, cele trei corpuri cerești nu sunt perfect aliniate, dar acest fenomen rămâne un spectacol fascinant. Cea mai spectaculoasă variantă a unei eclipse este însă eclipsa totală de Lună, cunoscută și sub numele de „Luna Sângerie”, datorită nuanțelor roșiatice pe care le capătă Luna în timpul fenomenului.

Noaptea trecută, Super Luna și eclipsa parțială au oferit un eveniment ceresc captivant, care a reamintit tuturor frumusețea și misterul spațiului cosmic.

Supermoon from Pensacola Beach@spann pic.twitter.com/OjOODO0X8o

— Stormy Weather (@thegladgameblog) September 18, 2024 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here