În contextul unei economii globale în continuă schimbare, unele state europene se confruntă cu o provocare majoră: lipsa forței de muncă. Această situație a determinat companiile să caute soluții neobișnuite pentru a atrage candidați, iar una dintre cele mai inovative abordări este oferirea de locuințe în schimbul angajării. Cu un peisaj economic dinamic și cerere crescută pentru diverse profesii, aceste măsuri devin tot mai populare, transformând piața muncii și oferind oportunități atractive pentru cei în căutarea unui nou început. 

Companiile din Germania se confruntă cu o mare penurie de muncitori calificați. În mod special, există o deficit de șoferi de autobuze, ingineri electrici, instalatori de sisteme fotovoltaice și specialiști IT. Problema nu constă doar în găsirea unui loc de muncă, ci și în accesibilitatea locuințelor – în special în orașe costisitoare precum München. Pentru a atrage angajați, din ce în ce mai multe companii oferă cazare ca parte a pachetului de angajare, prin închirierea sau construirea propriilor apartamente destinate angajaților.

În prezent, companii precum Stadtwerke München sunt în căutare de sute de angajați în diverse domenii, de la tehnicieni la specialiști IT. Într-un oraș precum München, unde găsirea unei locuințe accesibile se compară cu câștigarea la loterie, multe firme oferă locuințe de serviciu pentru a atrage profesioniști din țară și din străinătate.

Un studiu realizat de PwC arată că patru din cinci companii germane percep criza imobiliară ca un obstacol semnificativ în procesul de recrutare. Aceasta afectează în mod special sectoarele cu salarii medii sau mici, cum ar fi sănătatea, gastronomia și meșteșugurile. În plus, un angajat din trei din marile orașe ia în considerare schimbarea locului de muncă din cauza costurilor ridicate ale chiriei.

Pentru a aborda această problemă, Stadtwerke München a construit sau achiziționat deja 1.500 de apartamente, având în plan extinderea la 3.000 până în anul 2030. Chiriile sunt ajustate în funcție de venituri, astfel încât angajații din IT plătesc mai mult decât muncitorii tehnici. În medie, chiria lunară este de 12 euro pe metru pătrat, o sumă considerabil mai mică decât prețul pieței, care ajunge la 25 euro pe metru pătrat pentru locuințele noi.

Proteste masive în Germania împotriva extremei drepte. „Suntem zidul de protecție”

Această strategie nu este una nouă. Încă din secolul al XIX-lea, marile companii industriale germane, precum Krupp, construiau locuințe pentru muncitori, iar acest model revine acum în actualitate, relatează Deutsche Welle.

Guvernul german și-a stabilit obiectivul de a construi anual 400.000 de locuințe noi, însă costurile ridicate ale materialelor și inflația au încetinit progresul acestor proiecte. În 2023, s-au realizat doar 294.400 de locuințe, cu 800 mai puțin comparativ cu anul anterior. În prezent, Germania se confruntă cu un deficit de 800.000 de locuințe. Pentru a stimula acest sector, statul oferă facilități fiscale și împrumuturi avantajoase prin intermediul băncii KfW. Cu toate acestea, doar 5% dintre companii pun la dispoziție locuințe de serviciu, iar 11% oferă suport indirect, cum ar fi subvenții pentru chirie.

Unii experți avertizează că tendința companiilor de a achiziționa locuințe în loc de a construi altele noi ar putea agrava și mai mult criza din sectorul imobiliar. Există, de asemenea, riscul apariției unor tensiuni sociale, având în vedere că multe dintre aceste locuințe sunt destinate în principal specialiștilor străini.

Sindicatele sugerează ca firmele să fie obligate să construiască locuințe pentru angajați, însă companiile argumentează că statul și administrațiile locale ar trebui să aibă un rol mai activ, oferind terenuri pentru dezvoltarea imobiliară.

Țara care a introdus amenzi diferențiate pentru înjurăturile la volan. Ce cuvânt jignitor costă aproape 2.000 de euro?

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here