Valabilitatea permisului de conducere în România este de 10 ani pentru toți șoferii, indiferent de vârstă. Însă, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind modificarea valabilității permisului auto. 

Parlamentul European și Comisia Europeană au ajuns la un acord de principiu asupra unor noi reguli privind permisul de conducere. Una dintre modificări stabilește că autoritățile din toate țările UE, inclusiv România, pot scurta valabilitatea permisului de conducere pentru șoferii de peste 65 de ani.

Valabilitatea permisului de conducere în România este de 10 ani pentru toți șoferii, indiferent de vârstă.

Însă, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind modificarea valabilității permisului auto.

Țările UE pot scurta valabilitatea permisului de conducere

În urma negocierilor, Parlamentul European și Comisia Europeană au convenit ca valabilitatea permiselor de conducere să fie de 15 ani pentru motociclete și mașini.

Țările UE pot reduce această perioadă la 10 ani dacă permisul auto este utilizat și ca act de identitate. În schimb, permisele auto pentru camioane și autobuze vor avea o valabilitate de cel mult 5 ani.

De asemenea, statele Uniunii Europene pot scurta valabilitatea permisului de conducere în cazul șoferilor care au peste 65 de ani. Nu s-a stabilit, exact, ce valabilitate va avea noul document în cazul celor trecuți de această vârstă. Însă, e posibil ca șoferii de peste 65 de ani să fie obligați ca o dată la 2 ani să își reînnoiască permisul auto

Din momentul în care directiva va fi adoptată de Uniunea Europeană, toate statele, inclusiv România, vor fi obligate să-și alinieze legislația cu noile norme.

În plus, se vor aduce modificări și în ceea ce privește efectuarea controlului medical.

„Înainte de a obține pentru prima dată permisul auto, șoferul trebuie să treacă un control medical, inclusiv al vederii și al stării cardiovasculare. Cu toate acestea, pentru șoferii de mașini sau motociclete, țările UE pot opta pentru înlocuirea controlului medical cu formulare de autoevaluare sau, în cazul reînnoirii permisului de conducere, alte măsuri alternative”, se precizează într-un comunicat al Parlamentului European.

Conform calendarului, directiva ar urma să fie adoptată până în vara acestui an.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here