„Taxa pe lux”, care se aplică pentru mașini și imobile scumpe, presupune completarea formularului 216 și trimiterea acestuia la ANAF până la sfârșitul lunii septembrie, pentru case, și până în decembrie, pentru mașini. 

Dar ce este taxa pe lux și cine trebuie să o plătească?

Taxa pe lux nu este percepută decât contribuabililor care dețin în proprietate case scumpe, cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500.000 de euro.

În cazul mașinilor, această taxă se aplică autoturismelor înmatriculate în România, a căror achiziție depășește suma de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

În ce privește taxa pe lux, aceasta este stabilită după cum urmează:

– în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;

– în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Cum se completează formularul 216

Pe formularul 216 pe care trebuie să îl completeze toți cei care au proprietăți scumpe trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.

Dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.

În cazul impozitului pentru locuințe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here